Izvoz informaciono-komunikacionih usluga iz Srbije dostigao 913 miliona evra

Poslodavci masovno traže IT kadrove, plate programera od 600 do 7.500 evra

AnalizaHi-techLifestyleSrbijaU fokusuVesti

22.10.2021 17:30 Autor: Marija Jovanović 4

Poslodavci masovno traže IT kadrove, plate programera od 600 do 7.500 evra Poslodavci masovno traže IT kadrove, plate programera od 600 do 7.500 evra
Izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) iz Srbije beleži konstantan i stabilan rast sa tendencijom daljeg povećanja i za prvih osam meseci ove godine dostigao je... Poslodavci masovno traže IT kadrove, plate programera od 600 do 7.500 evra

Izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) iz Srbije beleži konstantan i stabilan rast sa tendencijom daljeg povećanja i za prvih osam meseci ove godine dostigao je 913 miliona evra, što je dvostruko više nego u istom periodu 2016. godine i čak 26,4 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, saopštila je Vlada Srbije.

Ono što posebno ohrabruje jeste suficit u razmeni usluga, koji je mnogo veći nego u tradicionalnim privrednim granama. U ovom trenutku on iznosi skoro pola milijarde evra i veći je od suficita u razmeni robe u bilo kojoj oblasti, što pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije (NBS) o platnom bilansu. IKT sektor ocenjen je kao najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje.

IT industrija u Srbiji konstantno raste i ova brojka uopšte nije iznenađujuća, kaže za Biznis.rs Marko Vučetić, menadžer za odnose s javnošću jednog od najposećenijih sajtova za zapošljavanje IT kadrova, HelloWorld.rs.

“Dovoljan pokazatelj da se IT tržište razvija i raste neverovatnom brzinom je podatak da je u prva dva kartala ove godine zabeležen skok ponude poslova u IT sektoru od čak 58 odsto u odnosu na 2020. godinu, dok u poređenju sa 2019. godinom ova brojka iznosi 53 odsto”, navodi Vučetić i dodaje da poslodavci u Srbiji sve više imaju problema da nađu kandidate za svoje kompanije jer je na našem tržištu ogroman deficit IT kadrova.

“Jedan od načina za rešavanje problema koji se javio sa deficitom kadrova jeste da se poveća broj školovanih programera. Tu leži jedan od načina za poboljšanje stanja na tržištu rada”, ocenjuje naš sagovornik.

Plate od 600 do 7.500 evra

Prema statistici sajta HelloWorld.rs, koja pokazuje trenutno stanje na tržištu rada, poslodavci najviše traže medior programere – čak 60 odsto oglasa za posao namenjeno je njima, zatim senior programere (oko 29 odsto), dok su najmanje traženi junior programeri, sa nekih 11 odsto.

I dok je junior programerima najviše vremena potrebno da nađu posao, medior i senior programeri znatno brže dolaze do prilike za zaposlenje, ističe Vučetić.

Coworking prostor
Foto: ICT Hub

“Plate se kreću od 600 evra, i to uglavnom početničke, pa idu do 7.500 evra. Ova brojka ne mora da bude ograničavajuća jer sigurno postaje programeri na domaćem tržištu koji zarađuju i više, ali prema našim podacima, ta najviša plata iznosi 7.500 evra i reč je o programeru koji radi u Beogradu”, navodi on.

Kako se kreću prosečne zarade

Iznos plate u IT industriji zavisi od nekoliko faktora. Na prvom mestu je senioritet, odnosno godine relevantnog iskustva, pa tako prosečna plata senior programera iznosi 1.724 evra, medior programera 1.144 evra, a juniora 736 evra.

Pored senioriteta, na visinu zarade utiče i tehnologija kojom rade programeri. Prema istraživanju ovog sajta, top pet prosečno najplaćenijih pozicija u IT industriji su:

  1. Technical Lead sa prosečnom platom od 2.520 evra
  2. Delivery Manager – 2.300 evra
  3. Solution Architect – 2.258 evra
  4. Software Architect – 2.244 evra
  5. Chief Technology Officer (CTO) – 2.029 evra

Tokom 2020. godine poslodavci su najviše tražili programere sa poznavanjem tehnologija  JavaScript, Java, NET, PHP, Python, C# i C++.

Kakva je situacija u IT centrima Srbije

Pored tehnologije, na platu utiče i grad u kom je kompanija koja zapošljava, pa su tako različite i prosečne plate u IT centrima u Srbiji. Kako pokazuje istraživanje sajta za zapošljavanje IT kadrova, u Beogradu prosečna plata iznosi 1.664 evra, Novom Sadu 1.104 evra, Nišu 1.229 i Kragujevcu 1.196 evra.

Ukoliko se pogleda koje su pozicije najplaćenije po IT centrima u Srbiji, prema upisima kandidata na sajtu HelloWorld, u Beogradu je Software Engineer najplaćeniji i to sa neto iznosom od 7.500 evra, u Novom Sadu Software Developer i  IT manager sa neto platom od 3.000 evra, u Nišu je to pozicija Technical Lead i neto plata od 3.500 evra, Subotici pozicija Software Architect i neto iznos od 1.700 evra, a u Kragujevcu je to Chief Technology Officer (CTO) sa neto platom od 2.800 evra.

  • Tina

    22.10.2021 #1 Author

    To je neophodan sektor

    Odgovori

  • RED

    26.10.2021 #2 Author

    Da nema Zakona o deviznom poslovanju uspeh bi bio još lakši.

    NBS koči napredak privrede.

    Odgovori

  • Maša

    6.11.2022 #3 Author

    Eh sto nisam programer… 😂

    Odgovori

  • MARE

    6.11.2022 #4 Author

    Koji programer radi za 600 eura , mozda buduci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...