Grupna tužba od 785 miliona funti, razlog su naknade za App Store

Više od 1.500 programera aplikacija u Velikoj Britaniji tuži Apple

SvetU fokusu

25.7.2023 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Više od 1.500 programera aplikacija u Velikoj Britaniji tuži Apple Više od 1.500 programera aplikacija u Velikoj Britaniji tuži Apple
Apple se našao na meti grupne tužbe od 785 miliona funti (1,34 milijarde dolara) koju je pokrenulo više od 1.500 programera aplikacija u Ujedinjenom... Više od 1.500 programera aplikacija u Velikoj Britaniji tuži Apple

Apple se našao na meti grupne tužbe od 785 miliona funti (1,34 milijarde dolara) koju je pokrenulo više od 1.500 programera aplikacija u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog naknada za App Store.

Poslovanje kompanije Apple sa uslugama, koje uključuje App Store, beleži brzi rast prihoda u poslednjih nekoliko godina i sada se kreće oko 20 milijardi američkih dolara po kvartalu, prenosi Reuters.

Međutim, provizije od 15 do 30 procenata koje kompanija naplaćuje nekim proizvođačima aplikacija za korišćenje sistema plaćanja u aplikaciji kritikovali su programeri aplikacija i na meti su antimonopolskih regulatora u nekoliko zemalja.

Apple je ranije rekao da 85 odsto programera u aplikaciji App Store ne plaća nikakvu proviziju i da pomaže evropskim programerima da pristupe tržištima i kupcima u 175 zemalja širom sveta preko aplikacije App Store.

Tužbu Velike Britanije na Apelacioni sud za konkurenciju podnosi Šon Enis (Sean Ennis), profesor Centra za politiku konkurencije na Univerzitetu Istočne Anglije i bivši ekonomista OECD-a (Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj) u ime 1.566 programera aplikacija. Savetuje ga advokatska kancelarija Geradin Partners.

„Naknade kompanije Apple za programere aplikacija su previsoke i moguće samo zbog njegovog monopola na distribuciju aplikacija na iPhone i iPad uređaje“, rekao je Enis u saopštenju. „Naknade su same po sebi nepravedne i predstavljaju zloupotrebu cena. Oni štete programerima aplikacija, a, takođe, i kupcima aplikacija.“

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...