Velika Britanija odustala od "Covid-19 propusnica"

London napušta ideju uvođenja sertifikata o vakcinaciji

LifestyleSvetVestiZdravlje

13.9.2021 12:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

London napušta ideju uvođenja sertifikata o vakcinaciji London napušta ideju uvođenja sertifikata o vakcinaciji
Velika Britanija napušta planove za uvođenje „Covid-19 propusnica“, odnosno potvrda o vakcinaciji kao uslovu za ulazak u noćne klubove, bioskope, sportske dvorane i druga... London napušta ideju uvođenja sertifikata o vakcinaciji

Velika Britanija napušta planove za uvođenje „Covid-19 propusnica“, odnosno potvrda o vakcinaciji kao uslovu za ulazak u noćne klubove, bioskope, sportske dvorane i druga zatvorena mesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) trebalo bi ove nedelje da objavi da vlada ukida planove za primenu predložene šeme obavezne sertifikacije, prenosi Times. On će takođe objaviti planove za kontrolisanje širenja korona virusa tokom zime.

Potez britanske vlade i premijera tumači se kao značajan ustupak pobunjenom krilu vladajućih konzervativaca, koji smatraju da bi primena pasoša za vakcinisane pretvorila ostale u građane drugog reda. S druge strane, naučnici su ocenili da bi propusnice mogle da budu efikasna prva linija odbrane od zimskog talasa pandemije.

Ministar zdravlja Sajid Džavid (Sajid Javid) najavio je odluku o napuštanju ideje o uvođenju sertifikata, rekavši za BBC da mu se „nikada nije dopadala ideja da se kaže ljudima – morate da pokažete svoje papire ili nešto drugo da bi radili nešto što je svakodnevna aktivnost“. On je naveo da je vlada dobro razmotrila taj predlog i da mu je zadovoljstvo da najavi da on neće biti usvojen.

Džavid je nekoliko dana ranije rekao da je vlada pred „velikom odlukom“, a nakon što je saopštio da uvođenja sertifikata neće biti, on je najavio da se i neke druge mere neće više primenjivati. To uključuje zatvaranje preduzeća i obrazovnih ustanova. Ipak neke mere, poput zahteva za samoizolaciju ostaće na snazi.

Velika Britanija ukinula je u julu mnoga ograničenja u vezi sa korona virusom, ali je taj korak normalizacije svakodnevnog života poremećen porastom broja slučajeva zaraze delta varijantom korona virusa. Ministar zdravlja ipak je naveo da ne očekuje da će biti novih zaključavanja.

London takođe želi da okonča praksu obaveznog PCR testiranja za britanske putnike koji se vraćaju sa određenih destinacija. Mirni protesti zbog najave uvođenja „Covid-19 pasoša“ održani su proteklog vikenda u više gradova u Velikoj Britaniji. Najžešći protesti, istim povodom, održani su u Francuskoj, a masovne demonstracije organizovane su i u Nemačkoj, Italiji i Grčkoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...