Kuće za stanovanje I kancelarije za izdavanje više se traže u drugim delovima zemlje

Londonsko tržište nekretnina pogođeno radom od kuće

NekretnineNovacSvetVesti

19.8.2021 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Londonsko tržište nekretnina pogođeno radom od kuće Londonsko tržište nekretnina pogođeno radom od kuće
Cene kirija za najam nekretnina u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva pale su u julu u odnosu na godinu dana ranije jer je mogućnost rada... Londonsko tržište nekretnina pogođeno radom od kuće

Cene kirija za najam nekretnina u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva pale su u julu u odnosu na godinu dana ranije jer je mogućnost rada od kuće dala signal da zaposlenima više nije prioritet blizina kancelarija u centru grada.

To sniženje je u proseku naizgled neznatno, sa 0,1 odsto, ali izdvaja London od ostatka zemlje, gde su cene najma u proseku porasle za gotovo dva procenta, pokazuju najnoviji statistički podaci Kancelarije za nacionalnu statistiku. London je takođe zabeležio najsporiji tempo rasta cena kuća tokom pandemije.

Pored posledica „preusmeravanja na rad na daljinu“, u britanskoj prestonici se posle puno vremena takođe iskazao „višak u ponudi nekretnina za izdavanje, kao posledica da se sada više traže dugoročni najmovi“, kaže se u komentaru Kancelarije za statistiku, a prenosi Bloomberg.

Popuštanje bezbednosnih mera nije učinilo mnogo da ohrabri zaposlene da se vrate u kancelarije, jer se sezona praznika polako primiče, a mnoge kompanije dugoročno uvode hibridne politike rada.

Zakupodavci u centralnom Londonu do sada su bili razočarani povlačenjem većih finansijera, a zakupnine u popularnoj gradskoj četvrti Tower Hamlets pale su za čak 8,5 odsto na godišnjem nivou, navodi Zoopla.

Što se tiče cena najma u drugim delovima zemlje, najveći skok je zabeležen u regionima Istočni Midland i Jugozapad, gde su one u proseku porasle 2,5 procenta.

Kada je reč o cenama nekretnina u kupoprodaji, London i tu zaostaje. Iako je u Ujedinjenom Kraljevstvu došlo do snažnog rasta u prodaji nekretnina za vreme pandemije, njegov tempo bio je najsporiji u prestonici, što govori u prilog i da se u ovoj razvijenoj zemlji prate „pandemijski tredovi“ kupovine seoskih kuća i vikendica.

Međugodišnji rast cena nekretnina na nivou čitave zemlje bio je 13,2 odsto, zaključno sa junom, što je najveći skok u poslednjih 17 godina. U isto vreme, rast cena nekretnina u Londonu u odonosu na isti period prethodne godine iznosio je 6,3 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...