LOŠI EKONOMSKI REZULTATI U EVROZONI Posebno je pogođen sektor usluga

AnalizaEUU fokusuVesti

23.10.2020 17:19 Autor: Marko Miladinović 0

LOŠI EKONOMSKI REZULTATI U EVROZONI Posebno je pogođen sektor usluga LOŠI EKONOMSKI REZULTATI U EVROZONI Posebno je pogođen sektor usluga
Ubrzani industrijski rast nije mogao da nadjača naglo pogoršanje u sektoru usluga u zemljama evrozone, pokazuje najnovije istraživanje engleske analitičke kompanije Markit. Markitov indeks... LOŠI EKONOMSKI REZULTATI U EVROZONI Posebno je pogođen sektor usluga

Ubrzani industrijski rast nije mogao da nadjača naglo pogoršanje u sektoru usluga u zemljama evrozone, pokazuje najnovije istraživanje engleske analitičke kompanije Markit.

Markitov indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru evrozone pao je u oktobru za jedan bod u odnosu na prethodni mesec, što ukazuje na smanjenje ekonomskih aktivnosti.

„Industrija beleži najsnažniji rast od početka 2018. zahvaljujući talasu novih naručivanja koji odražava rast globalne potražnje. Za razliku od njega, uslužni sektor teško pogađaju sve strožija ograničenja povezana sa korona virusom, što se posebno vidi na opadanju tražnje u ugostiteljstvu“, istakao je glavni ekonomista Markita Kris Vilijamson (Chris Williamson).

Jedina je svetla tačka u mesecu na izmaku bila Nemačka, dok je u ostatku zone evra ekonomski pad dodatno produbljen, prenosi SEEbiz.

Očekivanja poslovnih menadžera i direktora za narednih 12 meseci takođe su pogoršana, i sada se nalaze na najnižem nivou još od maja. Među vodećim evropskim ekonomijama, najveći pesizimizam zabeležen je kod Francuskih biznismena.

U Markitu predviđaju da će mogućnost nove recesije pojačati pritisak na ECB da uvede dodatne podsticajne mere.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...