LUFTHANSA SMANJUJE TROŠKOVE Pred otkazom 22.000 radnika, sindikati traže zaštitu zaposlenih

BiznisEUVesti

11.6.2020 12:32 Autor: Marija Jovanović 0

LUFTHANSA SMANJUJE TROŠKOVE Pred otkazom 22.000 radnika, sindikati traže zaštitu zaposlenih LUFTHANSA SMANJUJE TROŠKOVE Pred otkazom 22.000 radnika, sindikati traže zaštitu zaposlenih
U nemačkoj nacionalnoj aviokompaniji “Lufthansa” (Lufthanza) zbog krize izazvane korona virusom ugroženo je više radnih mesta nego što se pretpostavljalo do sada, a broj... LUFTHANSA SMANJUJE TROŠKOVE Pred otkazom 22.000 radnika, sindikati traže zaštitu zaposlenih

U nemačkoj nacionalnoj aviokompaniji “Lufthansa” (Lufthanza) zbog krize izazvane korona virusom ugroženo je više radnih mesta nego što se pretpostavljalo do sada, a broj se procenjuje na čak 22.000.

Iako se do skoro iz kompanije moglo čuti da je nešto više od 10.000 radnih mesta ugroženo, “Lufthansa” je nakon pregovora sa sindikatima saopštila da je 22.000 radnika višak.

Cilj je, ističe ovaj koncern, da se izbegnu otkazi primenom mera prijavljivanja na skraćeno radno vreme i krizne dogovore.

„Bez značajnog smanjenja troškova osoblja za vreme krize propustićemo šansu za boljim ponovnim startom iz krize i rizikujemo da grupacija izađe znatno oslabljena iz krize“, poručio je direktor za sektor zapošljavanja Mihael Nigeman.

Foto: Pixabay.com

On je ukazao da kompanija čini sve kako bi do 22. juna postigla konkretni dogovor sa sindikatima.

U „Lufthansi“, kako prenosi Tanjug, očekuju da će oporavak potražnje za letovima biti spor i da će flota aviokompanija nakon krize imati za oko 100 aviona manje. Uz to postoji i višak radne snage u administraciji i takozvanom sekundarnom poslovnom sektoru.

Sindikat stujardesa „Ufo“ tražio je da se zaposlenima svih kompanija u okviru koncerna garantuje zaštita od otkaza, dok je sindikat pilota izrazio spremnost na odustajanje od dela plate.

Piloti su spremni da odustanu od 45 odsto svoje plate, što bi kompaniji donelo uštedu u visini od 350 miliona evra. „Zauzvrat očekujemo samo da koncern stane uz svoje zaposlene“, naglasio je predsednik sindikata Markus Val.

Nemačka nacionalna aviokompanija “Lufthansa”, koja je u prvom kvartalu ove godine imala gubitke od više od milijardu evra, zapošljava trenutno oko 138.000 ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...