Započeta priprema dokumentacije za izgradnju gradskog pristaništa

Luka Beograd na novoj lokaciji od naredne godine

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

4.3.2021 08:25 Autor: Gordana Bulatović 0

Luka Beograd na novoj lokaciji od naredne godine Luka Beograd na novoj lokaciji od naredne godine
Gradnja nove luke u Beogradu krenuće početkom naredne, umesto, kako je ranije planirano, tokom ove godine, potvrđeno je portalu Biznis.rs u Vladi Srbije. „Prošle... Luka Beograd na novoj lokaciji od naredne godine

Gradnja nove luke u Beogradu krenuće početkom naredne, umesto, kako je ranije planirano, tokom ove godine, potvrđeno je portalu Biznis.rs u Vladi Srbije.

„Prošle nedelje doneta je odluka o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebne namene nove Luke u Beogradu. Okvirna granica Poslovnog plana obuhvata delove teritorija u gradskoj opštini Palilula – KO Kovilovo, KO Krnjača i deo teritorije grada Pančeva. Za sada su još uvek u igri dve lokacije. Naime, nova Luka će biti ili na  lokaciji koja je oko 12 kilometara uzvodno od Pupinovog mosta ili će koristiti lokaciju današnje Luke Pančevo“, objašnjavaju u Vladi Srbije.

Dodaju da je će Prostornim planom biti obezbeđen osnov u smislu direktnog sprovođenja i pribavljanja odgovarajućih dozvola u skladu sa zakonom.

 „Izrada Prostornog plana vrši se paralelno sa izradom Prethodne studije opravdanosti sa Generalnim projektom čija je izrada u završnoj fazi, kao i sa izradom Idejnog projekta sa Studijom opravdanosti. Projektant je u obavezi da sarađuje sa obrađivačem Prostornog plana i dostavi mu tehnička rešenja potrebna za izradu Prostornog plana“, naglašavaju u Vladi i dodaju da je za ovaj posao ostavljen rok od 12 meseci.

Podsećaju i da je Strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije utvrđeno izmeštanje postojeće luke u Beogradu na novu lokaciju, ali i da je Zakonom o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine utvrđeno da se među strateškim prioritetima posebna pažnja daje razvoju najznačajnijeg rečnog koridora – Dunavu – odnosno razvoju Koridora VII, pri čemu se očekuje i da Luka Beograd postane veliki trasportni centar.

Cilj izgradnje nove luke u Beogradu je, tvrde u Vladi, da Republika Srbija dobije najveće saobraćajno čvorište u regionu Zapadnog Balkana, koje će omogućiti povezivanje drumskog (E-70, E-75, regionalni put Beograd–Vršac i Beograd–Zrenjanin), železničkog (pruga Budimpešta – Beograd – Solun) i vodnog transporta.

„Izradom i usvajanjem odgovarajuće dokumentacije za utvrđivanje lučkog područja, izgradnju i razvoj nove luke u Beogradu, a u skladu sa Generalnim planom Beograda do 2021. godine utvdiće se i tačna pozicija za izgradnju nove luke, pri čemu je od naročitog značaja utvrditi model razvoja budućeg lučkog područja luke u Beogradu“, ističu u Vladi.

Naglašavaju i da će projekat revitalizacije železničkog Koridora 10 u Srbiji, sa njegovim trasama, kao i izgradnja železničke veze između nove luke Beograd sa prugom Beograd–Pančevo, omogućiti povezanost ove luke sa nekim od najznačajnijih transevropskih koridora, kao što su Koridor Orijent/istok–Mediteran, Mediteranski koridor, Baltičko-jadranski koridor i Koridor Rajna–Dunav. Luka se projektuje tako da obuhvati kontejnerski, naftni i RO-RO terminal (terminal za kamione, prikolice i automobile) i terminal za rasute i generalne (vangabaritne) terete, te omogući pretovar više od tri miliona tona raznih vrsta roba.

Prema preliminarnim procenama, ukupna vrednost izgradnje luke Beograd je oko 180 miliona evra, od čega je 90 miliona evra vrednost lučke infrastrukture. Koncept države po pitanju razvoja luka u Srbiji je da ulaže u razvoj infrastrukture, a da zatim daje koncesiju lučkom koncesionaru za upravljanje lukom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...