LUKA KOTOR OVOG LETA BEZ KRUZERA Ostvareno samo dva odsto očekivanog prihoda

BiznisRegionTurizamVesti

24.8.2020 09:08 Autor: Ljiljana Begović 0

LUKA KOTOR OVOG LETA BEZ KRUZERA Ostvareno samo dva odsto očekivanog prihoda LUKA KOTOR OVOG LETA BEZ KRUZERA Ostvareno samo dva odsto očekivanog prihoda
„Luka Kotor“ se zbog epidemiološke situacije suočava sa teškim poslovnim ambijentom, jer je od početka godine realizovano samo dva odsto planiranog prihoda. Izvršni direktor... LUKA KOTOR OVOG LETA BEZ KRUZERA Ostvareno samo dva odsto očekivanog prihoda

„Luka Kotor“ se zbog epidemiološke situacije suočava sa teškim poslovnim ambijentom, jer je od početka godine realizovano samo dva odsto planiranog prihoda.

Izvršni direktor „Luke Kotor“ Marko Radulović rekao je da je od 16. marta ove godine naredbom Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT) zabranjeno uplovljavanje kruzera i da je ista naredba i dalje na snazi.

“U ovoj godini je zabeležena najava čak 560 brodova i planiran prihod po istom osnovu od 4,6 miliona evra. Od početka godine je realizovano svega dva odsto planiranog prihoda i sa trenutne pozicije, u odnosu na epidemiološko stanje i proces reaktivacije kruzing industrije, procene su da će taj broj ostvarenja prihoda do kraja godine eventualno biti uvećan za nekih dva odsto”, smatra Radulović, prenosi Radio Jadran.

Foto: Pixabay.com

Očekivani broj jahti iznosio je oko 1,6 hiljada plovila

Od početka godine na vezu je bilo 120 jahti, što predstavlja 7,5 odsto planiranog obima poslovanja. Trenutno na vezu u marinskom delu u luci Kotor je svakodnevno oko 15 plovila, od čega je 80 odsto čarter plovila na stalnom vezu”, naveo je Radulović.

Kada su u pitanju novosti s kruzing tržišta situacija je, kako je rekao, i dalje neizvesna. “Postoje indikacije od velikih kruzing kompanija da se vrate na tržište, ali nepredviđeni tok epidemiološke slike u svetu ne ide im u prilog”, dodao je Radulović.

U ovoj godini, u kojoj se očekuju gubici, ni planirane investicije nisu moguće, ipak, u Luci Kotor dobiće kreditna sredstva koja će im omogućiti lakši povratak na kruzing tržište.

Period koji sledi je izuzetno neizvestan jer je rezultat eksternih faktora.

“Kako je izvesno da ćemo pretrpeti velike gubitke u ovoj godini zbog pandemije, zahvaljujući i trećem paketu mera uspećemo da preko Investiciono-razvojnog fonda (IRF) obezbedimo potrebna kreditna sredstva kojima ćemo realizovati onaj deo investicija koji će nam omogućiti najbrži povratak na tržište i stvoriti uslove da spremno dočekamo oporavak kruzing industrije”, zaključio je Radulović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...