Ekonomski oporavak od posledica pandemije i plan "Francuska 2030"

Makron najavio gradnju malih nuklearki u Francuskoj

EUInvesticijeVesti

12.10.2021 14:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Makron najavio gradnju malih nuklearki u Francuskoj Makron najavio gradnju malih nuklearki u Francuskoj
Francuska želi da bude lider na polju zelenog vodonika do 2030. godine i gradiće nove, manje nuklearne reaktore u okviru investicionog plana vrednog 30... Makron najavio gradnju malih nuklearki u Francuskoj

Francuska želi da bude lider na polju zelenog vodonika do 2030. godine i gradiće nove, manje nuklearne reaktore u okviru investicionog plana vrednog 30 milijardi evra koji je namenjen jačanju njenih šampiona u industriji i podsticanju inovacija, izjavio je danas predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Makron je u obraćanju, šest meseci uoči predsedničkih izbora, rekao da će njegova dugoročna mapa puta, pod nazivom „Francuska 2030“, omogućiti zemlji masovnu dekarbonizaciju industrije i dovesti proizvodnju u ključnim industrijskim oblastima bliže domovini, prenosi Reuters.

„Moramo istovremeno da vodimo bitku za inovacije i industrijalizaciju. Treba nam država koja proizvodi više“, rekao je on u razgovoru s grupom preduzetnika.

Makron je dodao da će u njegovom planu ključnu ulogu u izgradnji industrijske budućnosti Francuske imati male, žustre startap kompanije, zajedno sa afirmisanim francuskim gigantima.

„Moramo ponovo da izgradimo okvir za proizvodnu nezavisnost Francuske i Evrope“, rekao je on.

Francuska planira proizvednju prvog niskougljeničnog aviona do 2030. godine, kao i masovnu proizvodnju električnih vozila.

Novi, 30 milijardi evra vredan investicioni plan, dolazi povrh programa za ekonomski oporavak u iznosu od 100 milijardi evra, koji je najavljen prošle godine za podršku Francuskoj da se izbori s posledicama pandemije korona virusa, a u okviru kojeg se veliki deo odnosi na unapređenje politike zelene energije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...