Posle nekretnina, obrazovanja I IT industrije, na red došli I zajmodavci

Kineske vlasti sada sprovode inspekciju finansijskih institucija

SvetVesti

12.10.2021 11:18 Autor: Redakcija Biznis.rs

Kineske vlasti sada sprovode inspekciju finansijskih institucija Kineske vlasti sada sprovode inspekciju finansijskih institucija
Kineski predsednik Si Đinping pomno ispituje veze koje su državne banke i druge finansijske institucije razvile sa velikim privatnim kompanijama u Kini, ekskluzivno izveštava... Kineske vlasti sada sprovode inspekciju finansijskih institucija

Kineski predsednik Si Đinping pomno ispituje veze koje su državne banke i druge finansijske institucije razvile sa velikim privatnim kompanijama u Kini, ekskluzivno izveštava Wall Street Journal.

Inspekcije se fokusiraju na to da li su se banke u državnom vlasništvu, investicioni fondovi i finansijski regulatori previše sprijateljili sa privatnim firmama, posebno onima koje su se našle na udaru kritika zvaničnog Pekinga tokom poslednjih meseci, uključujući već puno puta pominjanu Evergrande grupu, opterećenu dugovima koji prevazilaze 300 milijardi američkih dolara, ali i Didi Global Inc. i Ant Group, navodi se u izveštaju.

Citic Group, jedan od glavnih zajmodavaca Evergrandea, takođe spada u spisak institucija koje se ispituju.

Prema izveštaju, ispitivanje vodi najveća kineska agencija za borbu protiv korupcije i usredsređuje se na ukupno 25 finansijskih institucija. Zvaničnici Centralne komisije za disciplinsku inspekciju pregledaju dosijee o pozajmicama, ulaganjima i regulatornim evidencijama u njima.

Kompanije za koje se sumnja da su se upustile u neprikladne poslove verovatno će biti formalno istražene od strane visoke komisije Komunističke partije i kasnije utužene po potrebi, rekli su neimenovani izvori za Wall Street Journal.

Poslednjih meseci kineski regulatori su posebno ispitavli kompanije iz sektora u rasponu od tehnologije do obrazovanja i nekretnina, ciljajući na pojedine gigante u poslovanju, kao što su Alibaba group ili Tencent Holdings.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.