Francuski predsednik odstupio od dugogodišnjeg stava

Makron podržao privremeni porez na najveće svetske kompanije

EUVesti

3.10.2024 16:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

Makron podržao privremeni porez na najveće svetske kompanije Makron podržao privremeni porez na najveće svetske kompanije
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) podržao je privremeni porez na najveće kompanije u zemlji, što je u skladu sa strategijom njegove nove vlade,... Makron podržao privremeni porez na najveće svetske kompanije

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) podržao je privremeni porez na najveće kompanije u zemlji, što je u skladu sa strategijom njegove nove vlade, iako predstavlja odstupanje od njegovog dugogodišnjeg pro-biznis stava.

Francuska vlada je u sredu najavila planove za smanjenje rashoda i povećanje poreza u iznosu od oko 60 milijardi evra naredne godine, u pokušaju da obuzda rastući budžetski deficit i ojača poverenje investitora u zemlju, prenosi Bloomberg.

Oko 20 milijardi evra će se prikupiti povećanjem državnih prihoda, uključujući veće poreze za bogate pojedince i velike kompanije, kao i povećane ekološke poreze.

„Ima smisla uvesti privremeni porez na korporacije, ako je to na godinu dana, imajući u vidu nivo napora koji mora biti uložen. Ali to mora biti ograničeno, ne smemo zaboraviti realnost naše ekonomije, konkurentnosti i našeg položaja“, rekao je Makron tokom panela na Berlinskom globalnom dijalogu.

Ova podrška predstavlja značajan zaokret u odnosu na prethodnih sedam godina njegove predsedničke politike, koja se bazirala na pro-biznis mantri i izbegavanju povećanja poreza. Međutim, Makron se našao u nezavidnoj situaciji. Nakon vanrednih izbora koje je raspisao u junu, više nema funkcionalnu većinu u parlamentu, a javne finansije Francuske su se značajno pogoršale.

Potrebno je masovno fiskalno prilagođavanje kako bi se budžetski deficit smanjio na pet procenata BDP-a sa sadašnjih 6,1 odsto, naveli su vladini zvaničnici na brifingu. Premijer Mišel Barnije (Michel Barnier) izjavio je da se mora pribegavati povećanju poreza jer problem sa dugom Francusku gura ka ivici provalije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.