MAKRON PRODUŽIO KARANTIN DO 11. MAJA Sledi postepeno otvaranje vrtića i škola, restorani ostaju zatvoreni

Vesti

14.4.2020 15:38 Autor: Julijana Vincan 0

MAKRON PRODUŽIO KARANTIN DO 11. MAJA Sledi postepeno otvaranje vrtića i škola, restorani ostaju zatvoreni MAKRON PRODUŽIO KARANTIN DO 11. MAJA Sledi postepeno otvaranje vrtića i škola, restorani ostaju zatvoreni
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u obraćanju naciji najavio je da će stroge mere biti produžene do 11. maja, ističući da je napredak... MAKRON PRODUŽIO KARANTIN DO 11. MAJA Sledi postepeno otvaranje vrtića i škola, restorani ostaju zatvoreni

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u obraćanju naciji najavio je da će stroge mere biti produžene do 11. maja, ističući da je napredak ostvaren, ali da bitka protiv širenja zaraze korona virusa još nije završena. Odluka Pariza o produženju mera dolazi neposredno nakon što je to učinila Italija. Popuštanja za sada ipak nema, kao što je to, primera radi, uradila Španija.

Makron je naglasio kako je situacija u pariskim bolnicama i dalje veoma napeta, kao i na istoku Francuske. „Od 11. maja kreće nova etapa. Otvaraćemo postepeno obdaništa i škole“, naveo je Makron i dodao da se učenici viših škola neće vraćati nastavi pre leta, kao i da restorani, bioskopi i ostala mesta javnog okupljanja ostaju zatvorena.

Podsetimo, Francuska je jedna od najteže pogođenih zemalja na svetu – ima 14.967 smrtnih slučajeva, a po tom pitanju teže stanje je samo u SAD, Španiji i Italiji. Prema zvaničnim podacima u ovoj državi je zaraženo 136.779 osoba.

Francuske vlasti naredile su stanovništvu 17. marta da ne izlazi iz svojih domova osim u nabavku hrane ili na posao, a u šetnju mogu da idu samo pojedinačno. Te mere je trebalo da budu ublažene u utorak, ali francuski predsednik odlučio je, konsultujući se sa stručnjacima, da za to još nije vreme, navodi Guardian.

„U potpunosti sam svestan šta tražim od vas. Mere koje smo doneli funkcionišu. Kada se može očekivati povratak života u normalu? Voleo bih da to mogu da vam kažem, ali ako hoću da budem iskren, nažalost moram reći da definitivnog odgovora u ovom trenutku nema“, poručio je Makron.

Predsednik Francuske zatražio je od najosetljivijih grupa građana da ostanu izolovani. On je ocenio da je manjina Francuza bila izložena novom virusu i da je nacija još daleko od kolektivnog imuniteta. On je još jednom pozvao na više solidarnosti u Evropi i ukazao da niko sam ne može da pobedi u ovoj borbi.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...