Srbija i SAD nastavljaju da jačaju odnose

Mali sa Fernandezom o makroekonomskoj stabilnosti i energetskoj održivosti

SrbijaVesti

10.10.2024 12:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mali sa Fernandezom o makroekonomskoj stabilnosti i energetskoj održivosti Mali sa Fernandezom o makroekonomskoj stabilnosti i energetskoj održivosti
Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa američkim podsekretarom za ekonomski razvoj i energetiku, Hozeom Fernandezom (Jose W. Fernandez), o važnim pitanjima koja... Mali sa Fernandezom o makroekonomskoj stabilnosti i energetskoj održivosti

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa američkim podsekretarom za ekonomski razvoj i energetiku, Hozeom Fernandezom (Jose W. Fernandez), o važnim pitanjima koja se tiču makroekonomske stabilnosti, održivog razvoja i energetske održivosti. Teme sastanka su takođe uključivale i zelenu agendu, kao jedan od glavnih stubova budućeg ekonomskog rasta Srbije.

Ministar Mali je istakao da je makroekonomska slika Srbije stabilna i da nastavlja da pokazuje pozitivne trendove rasta, uprkos izazovima na globalnom tržištu, navodi se u saopštenju.

„Srbija se nalazi na putu stabilnog ekonomskog rasta, a BDP je u prvoj polovini ove godine porastao za 4,3 odsto, što nas svrstava među vodeće ekonomije u Evropi,“ rekao je Mali, i dodao da ovakav rezultat, prema njegovim rečima, omogućava dodatne investicije u kapitalne projekte i održivi razvoj.

Fernandez je pohvalio Srbiju zbog njene ekonomske politike, navodeći da je važno da se nastavi sa ulaganjima u ključne sektore kako bi se održao ovakav nivo ekonomskog napretka.

Zelena agenda za Srbiju predstavlja jedan od najvažnijih aspekata ekonomskog plana, a kako je naveo ministar Mali, njena implementacija se odvija po planu, sa ciljem da Srbija postane lider u regionu po pitanju ekološki održivih projekata.

„Naš fokus je na smanjenju emisije štetnih gasova, promociji obnovljivih izvora energije i modernizaciji infrastrukture,“ istakao je Mali.

Tokom sastanka, razmatrano je i pitanje energetike, koje predstavlja bitan aspekt ekonomske politike Srbije u narednim godinama. Fernandez je istakao važnost energetske tranzicije i pohvalio Srbiju za napredak koji je ostvaren u ovoj oblasti.

Obe strane su izrazile uverenje da će Srbija i SAD nastaviti da jačaju svoje odnose, posebno u oblastima održivog razvoja i energetike. Prvi potpredsednik vlade je zaključio da je ključ budućeg uspeha u nastavku sprovođenja reformi i ulaganja u projekte koji će podići kvalitet života građana Srbije, dok je Fernandez naglasio da SAD ostaje posvećena podršci Srbiji na putu ka dugoročnoj ekonomskoj stabilnosti u skladu sa globalnim standardima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.