Popularni među mladim bračnim parovima, studentima i mnogim drugima

Mali stanovi u Beogradu skupi iz više razloga

NekretnineNovacSrbijaVesti

24.1.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Mali stanovi u Beogradu skupi iz više razloga Mali stanovi u Beogradu skupi iz više razloga
Sveopšti rast cena u Beogradu još jednom je povećao i cene nekretnina, a tradicionalno najviše se traže manji stanovi, od približno 50 kvadrata. Stručnjaci... Mali stanovi u Beogradu skupi iz više razloga

Sveopšti rast cena u Beogradu još jednom je povećao i cene nekretnina, a tradicionalno najviše se traže manji stanovi, od približno 50 kvadrata. Stručnjaci kažu da ovakve stanove traže radnici, studenti i mladi bračni parovi. Računi su u njima manji, jer je manja kvadratura, a ukoliko se poklopi cena i lokacija, ovakvi objekti „planu“ za svega nekoliko dana.

Stanovi u Beogradu su poslednjih meseci sve skuplji. Prosečna cena kvadrata u novogradnji u srpskoj prestonici u trećem kvartalu ove godine prvi put je premašila 2.000 evra i stigla do iznosa od 2.080 evra. Odavno nije vest da je najskuplji kvadrat u centralnim gradskim opštinama poput Vračara, Starog grada ili Novog Beograda, ali sve su skuplje cene stanova i u prigradskim naseljima.

Na oglasima za nekretnine potrebne su vam prave veštine da pronađete stan od 50 metara kvadratnih, a da već nije kupljen ili izdat, budući da je tražnja za ovakvim nekretninama u poslednjim mesecima eksplodirala. Popularne male stanove traže svi – mladi bračni parovi, studenti, profesori, direktori.

Operativni direktor agencije City Expert Miloš Mitić izjavio je za Novu da je velika tražnja za malim stanovima u Beogradu, i da njih najviše traže mladi bračni parovi, studenti iz unutrašnjosti, kao i da je razlog praktičnost i niža cena troškova.

„To sve objašnjava ekonomski zakon ponude i tražnje, jer je tražnja za takozvanim malim stanovima ogromna, a ponuda je praktično ista nego što je bila ranije. To pokazuje zbog čega su stanovi skupi, a za ovakvu investiciju je lakše naći kreditno sposobne kupce. Kada je reč o malim stanovima, njihova kvadratura je od 30 do 50 kvadrata, i svi investicioni kupci se najčešće opredeljuju za ovakve nekretnine, budući da se brže izdaju nego neki drugi tipovi nekretnina”, objašnjava Mitić za Nova.rs.

On dodaje da se za manje stanove opredeljuju bračni parovi, radnici, studenti, što znači da slika kupaca prilično šarena.

“Kada imate manji stan, manji su i dodatni troškovi. Investicioni kupci preferiraju manje stanove po centru, čime se povećava tražnja, a ponuda je i dalje na istom nivou. Kupci najčešće i traže stan do 50 metara kvadratnih, a bitno im je da imaju odvojenu spavaću sobu. Sa druge strane, svojim platama mogu da pokriju troškove infostana, računa i drugih izdataka”, ističe on.

Operativni direktor City Experta navodi da cena i dalje zavisi od lokacije, tako da, ukoliko se poklope cena i lokacija – stan će brzo biti prodat.

„Ako je cena blizu tržišne, odnosno da je realna, i ukoliko se nalazi na lokaciji u blizini centra, stanovi se izdaju za svega sat vremena. Ista je situacija sa prodajom, kada se poklope cena i lokacija veoma brzo se takvi stanovi prodaju na tržištu. Ako stan od 55 kvadrata stavite na oglas u okviru kondominijuma na Novom Beogradu, najkasnije će te nedelje biti prodat”, zaključio je sagovornik Nove.

  • MIŠKOVIĆ

    24.1.2022 #1 Author

    dok god ima potražnje i dok se plaća sve više, cene će rasti nazalost velika većina ne moze da priusti kupovinu nekretnine a bogati se samo još vise bogate, kupuju nekretnine i zaradjuju visokim kirijama

    Odgovori

  • VERA

    24.1.2022 #3 Author

    Prosecan građanin Srbije radi 20-30 godina za ovakav stan dok njegov kolega u Evropi za 10ak godina sa boljim standardom zaradi isti.

    Odgovori

  • STEFAN

    24.1.2022 #4 Author

    Stanovi su dosta skupi danas

    Odgovori

  • Lelica

    24.1.2022 #5 Author

    Cene samo skaču pa i za nekretnine,za koju godinu neke porodice nece imati uslova ni na kredit da uzmu.

    Odgovori

  • ZVE84

    24.1.2022 #6 Author

    Cena manjih stanova godinama raste…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    24.1.2022 #7 Author

    Manji stanovi su najtrazeniji decenijama, potraznja=cena. Ogromne kvadrature retko ko kupuje na nasem trzistu zato je i kvadrat prosecno nizi.

    Odgovori

  • VILENJAK

    24.1.2022 #8 Author

    Cena stanova generalno u ovom momentu je prevelika. A potražnja za manjim kvadraturama je uvek bila veća, samim tim su uvek i bili skuplji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...