Neuravnoteženi regionalni oporavak u drugoj svetskoj ekonomiji

Maloprodaja i industrijska proizvodnja guraju rast BDP u Kini

SvetVesti

15.7.2021 09:37 Autor: Marko Miladinović 0

Maloprodaja i industrijska proizvodnja guraju rast BDP u Kini Maloprodaja i industrijska proizvodnja guraju rast BDP u Kini
U drugom tromesečju 2021. godine NR Kina je zabeležila nešto niži rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou nego što se očekivalo, dok... Maloprodaja i industrijska proizvodnja guraju rast BDP u Kini

U drugom tromesečju 2021. godine NR Kina je zabeležila nešto niži rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou nego što se očekivalo, dok su promet u trgovini na malo i industrijska proizvodnja nadmašili predviđanja ekonomista.

Kineski BDP je porastao za 7,9 procenata u drugom tromesečju na godišnjem nivou, a u odnosu na prethodni kavartal za 1,3 odsto, objavio je državni zavod za statistiku.

Međugodišnja stopa rasta u periodu apil-jun je usporila u odnosu na prvi kvartal, kada je iznosila čak 18,3 procenta. Statistički zavod ističe da Kina nastavlja stabilan ekonomski oporavak, ali istovremeno dodaje da i dalje postoji zabrinutost zbog globalnog širenja pandemije i „neuravnoteženog“ regionalog oporavka u zemlji, prenosi CNBC.

Promet u maloprodaji je u junu skočio za 12,1 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, što je iznad očekivanja ekonomista, koji su prognozirali rast od 11 procenata. Najviša stopa u rasta u prometu na malo zabeležena je u kategoriji bezalkoholnih pića, od čak 29,1 odsto međugodišnje.

Industrijska proizvodnja je takođe nadmašila projektovanih 7,8 odsto i ostavila rast od 8,3 procenta u protekla tri meseca.

Anketna stopa nezaposlenosti u urbanim sredinama ostala je stabilna u junu na nivou od 5,0 odsto, dok se nezaposlenost mladih uzrasta od 16 do 24 godina popela na 15,4 procenta, koliko je iznosila i u junu 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...