Kako satelita ima sve više, neophodno je i na nebu regulisati saobraćaj

Mask potpisao sporazum sa NASA sa ciljem izbegavanja sudara u svemiru

Hi-techLifestyleSvetVesti

22.3.2021 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mask potpisao sporazum sa NASA sa ciljem izbegavanja sudara u svemiru Mask potpisao sporazum sa NASA sa ciljem izbegavanja sudara u svemiru
Kompanija SpaceX, čiji je izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk), potpisala je sporazum sa NASA koji bi trebalo da obezbedi da ne dolazi do... Mask potpisao sporazum sa NASA sa ciljem izbegavanja sudara u svemiru

Kompanija SpaceX, čiji je izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk), potpisala je sporazum sa NASA koji bi trebalo da obezbedi da ne dolazi do sudara svemirskih letelica. Svrha sporazuma je, kako je saopštila NASA, razmena informacija i poboljšanje svemirske sigurnosti, a u cilju izbegavanja sudara pri velikim brzinama.

Kompanija SpaceX je u svemir poslala preko 1.000 satelita kako bi ojačala svoju internet mrežu Starlink.

Kako naglašavaju iz NASA, jasno je da društvo zavisi od svemirskih mogućnosti za razvoj globalnih komunikacija, navigacije, davanja vremenske prognoze… „U tom smislu, presudno je povećati komunikaciju sa kompanijama koje vrše ove usluge, razmenjivati podatke kako bi se osiguralo sigurno svemirsko okruženje za sve nas“.

Prema sporazumu, SpaceX Starlink sateliti će automatski ili ručno prilagođavati svoje kretanje, kako bi se izbegli NASA sateliti i drugi uređaji. 

SpaceX i NASA već imaju razvijenu saradnju. Agencija je dodelila SpaceX ugovor od 330 miliona dolara za pokretanje dva dela buduće lunarne svemirske stanice.

Mask je najavio da želi da ima najmanje 40.000 lansiranih satelita Starlink. Ova usluga je posebno važna za ruralna područja koja danas nemaju mogućnosti za brzi internet, a zahvaljujući njima se planira pružanje usluge kvalitetne internet veze i brodovima, kamionima i autobusima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...