wall street ovaj put nije panično odreagovao

Mask prodao akcije Tesle za još milijardu dolara

BerzaNovacSvetVesti

25.11.2021 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mask prodao akcije Tesle za još milijardu dolara Mask prodao akcije Tesle za još milijardu dolara
Osnivač i izvršni direktor kompanije Tesla, odnosno njen samoprozvani „tehnokralj“ Ilon Mask (Elon Musk) prodao je još jedan deo akcija kompanije za oko 1,05... Mask prodao akcije Tesle za još milijardu dolara

Osnivač i izvršni direktor kompanije Tesla, odnosno njen samoprozvani „tehnokralj“ Ilon Mask (Elon Musk) prodao je još jedan deo akcija kompanije za oko 1,05 milijardi dolara, prema finansijskim podacima objavljenim ove nedelje na berzi.

On je ovog meseca prodao Tesline akcije za ukupno 9,85 milijardi dolara, prenosi CNBC, precizirajući da je 10. novembra realizovao prodaju u iznosu od 6,9 milijardi dolara, a 15. i 16. novembra u iznosu od još 1,9 milijardi dolara.

Mask je deo akcija prodao kako bi izmirio poreske obaveze koje se odnose na kapitalnu dobit ostvarenu po osnovu opcija (kupovina akcija kompanije po dogovorenoj povoljnijoj ceni).

Mask i njegov trust i dalje drže više od 169 miliona akcija kompanije.

Nakon što je Mask počeo da prodaje akcije Tesle, njihova vrednost je pala za čak 15,4 odsto u sedmici završenoj 12. novembra, što je bila najgora berzanska nedelja ove kompanije u poslednjih 20 meseci.

Ipak, na kasnom jučerašnjem trgovanju, akcije Tesle su ojačale za oko 1,0 odsto.

Podsetimo, Mask je 6. novembra sproveo neformalnu anketu na društvenoj mreži Twitter pitajući više od 60 miliona svojih pratilaca da li treba ili ne da proda 10 odsto akcija u Tesli, a njihova preporuka je bila da proda.

Mask je već ranije ove godine nagovestio da će verovatno prodati „veliki blok“ svojih opcija u četvrtom kvartalu, pošto bi mu marginalna poreska stopa po isteku važenja opcija na Tesline akcije iznosila 50 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...