Trgovci će moći da prihvataju transakcije bitcoinom

Mastercard će krajem godine dopustiti promet kriptovaluta preko svoje mreže

SvetVesti

11.2.2021 13:21 Autor: Marko Miladinović 0

Mastercard će krajem godine dopustiti promet kriptovaluta preko svoje mreže Mastercard će krajem godine dopustiti promet kriptovaluta preko svoje mreže
Mastercard, američki pružalac finansijskih usluga, pre svega prenosa sredstava između banaka i trgovaca na globalnom nivou, saopštio je da će do kraja 2021. godine... Mastercard će krajem godine dopustiti promet kriptovaluta preko svoje mreže

Mastercard, američki pružalac finansijskih usluga, pre svega prenosa sredstava između banaka i trgovaca na globalnom nivou, saopštio je da će do kraja 2021. godine uvrstiti pojedine najtrgovanije kriptovalute u svoju mrežu plaćanja širom sveta.

Ova kompanija već od ranije pruža mogućnost transakcija kriptovaluta kroz specifične kartice pod njenim brendom, podseća CNBC. Međutim, takav način upotrebe koristi zaseban kanal, a ne objedinjenu međunarodnu mrežu.

Potpredsednik Mastercarda u odeljenju za digitalnu imovinu, Radž Damodaran (Raj Dhamodharan) napisao je u svom blogu da će uskoro “korisnicima njihovih usluga, kako fizičkim licima, tako i trgovcima i kompanijama, biti omogućeno da prenose digitalnu imovinu prema sopstvenim potrebama”.

Damodaran ističe da će Mastercard u svoj sistem prihvatiti one kriptovalute koje zadovolje sve zahteve “potražnje, bezbednosti i stabilnosti”, prenosi portal MarketWatch. Pritom, ne misli se na stabilnost cena, obzirom na veliku volatilnost kriptovaluta, već na postojanost i održivost njihovog celokupnog tržišta.

Veliki investicioni fond BlackRock takođe je preneo deo svoje aktive u kriptovalute, prevashodno bitcoin, kao i kompanija Tesla, koja je omogućila plaćanje njenih električnih automobila kriptovalutama. Square i PayPal, online platni servisi su prigrlili kriptovalute krajem prošle godine.

Najtrgovanije kriptovalute, iznenađujuće, nisu zabeležile neku veću reakciju po objavi ove vesti, već se u poslednja 24 sata nalaze na prilično stabilnim i visokim nivoima, dostignutim pre nekoliko dana. Bitcoin vredi 46.480 dolara, ethereum 1.780 a litecoin 188,3 dolara.

Za očekivati je da će kasnije tokom godine, kada Mastercard omogući novu uslugu, tržište reagovati izrazito pozitivno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...