Pet kompanija uspostavilo monopol na tržištu zloupotrebom najugroženijih

Mastercard kažnjen sa 33 miliona funti zbog kršenja Zakona o konkurenciji

Firme u fokusuNovacU fokusuVesti

18.1.2022 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mastercard kažnjen sa 33 miliona funti zbog kršenja Zakona o konkurenciji Mastercard kažnjen sa 33 miliona funti zbog kršenja Zakona o konkurenciji
Kompanija Mastercard i četiri druge kompanije platiće kazne od preko 33 miliona funti zbog uspostavljanja monopola na tržištu koji su kreirali izdajući pripejd platne... Mastercard kažnjen sa 33 miliona funti zbog kršenja Zakona o konkurenciji

Kompanija Mastercard i četiri druge kompanije platiće kazne od preko 33 miliona funti zbog uspostavljanja monopola na tržištu koji su kreirali izdajući pripejd platne kartice ugroženim osobama.

Iz nadzornog organa za platne sisteme (PSR) saopšteno je da su kompanije prekršile Zakon o konkurenciji odlučivši da ne jure dužnike sa karticama koje su korišćene za isplate socijalnih davanja za beskućnike i žrtve porodičnog nasilja.

Kompanija Mastercard je, nakon istrage vezane za kreiranje monopola između 2012. i 2018. godine, kažnjena sa 31,5 miliona funti, a ostatak pomenutog iznosa podeliće firme PFS, allpay, APS i Sulion.

Direktor PSR Kris Hemsli (Chris Hemsley) navodi da bi istraga i velike kazne trebalo da pošalju jasnu poruku da ovaj nadzorni organ ne toleriše monopolističko ponašanje.

Predstavnici kompanije Mastercard su uputili javno izvinjenje, navodeći da su postupci dva bivša zaposlena doveli do toga da ova firma ne ispoštuje propise.

Oni su dodali da su ovu situaciju shvatili veoma ozbiljno, da su trening i kontrolu zaposlenih doveli u red kako se slične greške ne bi ponavljale u budućnosti, te da rade sa PSR na tome da što pre reše problem.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...