MEDITERANSKE ZEMLJE U OGROMNIM GUBICIMA Italija u boljoj poziciji od dva direktna konkurenta

BiznisEUTurizamVesti

16.9.2020 13:02 Autor: Marija Jovanović 1

MEDITERANSKE ZEMLJE U OGROMNIM GUBICIMA Italija u boljoj poziciji od dva direktna konkurenta MEDITERANSKE ZEMLJE U OGROMNIM GUBICIMA Italija u boljoj poziciji od dva direktna konkurenta
Turistički sektor u mediteranskim zemljama trpi ogromne gubitke zbog pandemije korona virusa. Ipak, Italija je, uprkos poteškoćama, ostvarila bolje rezultate od Francuske i Španije.  „Italija je jača, ili... MEDITERANSKE ZEMLJE U OGROMNIM GUBICIMA Italija u boljoj poziciji od dva direktna konkurenta

Turistički sektor u mediteranskim zemljama trpi ogromne gubitke zbog pandemije korona virusa. Ipak, Italija je, uprkos poteškoćama, ostvarila bolje rezultate od Francuske i Španije. 
 
„Italija je jača, ili manje slaba, od dva direktna konkurenta – Francuske i Španije“, piše italijanski list Stampa. 
 
Prema podacima italijanske nacionalne agencije za turizam Enit, za prvih osam meseci ove godine udeo turizma u BDP je 3,2 odsto, dok je u istom periodu godinu dana ranije iznosio 5,7 odsto.  

Foto: Pixabay.com

Iako značajan, taj pad je manji u odnosu na druge zemlje poput Francuske (pad od 4,5 odsto) i Španije (3,1 odsto), navodi Stampa.  

Zemlje širom sveta suočavaju se s teškim ekonomskim posledicama pandemije, a jedna od najteže pogođenih privrednih grana je turizam, zbog čega su posebno na udaru države koje najviše zavise od turizma.

Procenjuje se da će broj stranih turista u Italiji tokom 2020. godine biti smanjen za 58 odsto, odnosno 37 miliona posetilaca, a broj noćenja biće manji za 126 miliona nego 2019. godine.   

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...