MEĐUNARODNA SARADNJA JE NUŽNA Kriza je prilika za kolektivnu obnovu, slažu se lideri EU

EUSvetVesti

27.9.2020 16:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MEĐUNARODNA SARADNJA JE NUŽNA Kriza je prilika za kolektivnu obnovu, slažu se lideri EU MEĐUNARODNA SARADNJA JE NUŽNA Kriza je prilika za kolektivnu obnovu, slažu se lideri EU
Lideri Evropske unije osudili su kolektivni neuspeh u borbi protiv pandemije korona virusa na Generalnoj skupštini UN u Njujorku i istakli da je došao... MEĐUNARODNA SARADNJA JE NUŽNA Kriza je prilika za kolektivnu obnovu, slažu se lideri EU

Lideri Evropske unije osudili su kolektivni neuspeh u borbi protiv pandemije korona virusa na Generalnoj skupštini UN u Njujorku i istakli da je došao trenutak da se sve države ponovo ujedine u međunarodnoj saradnji, javila je agencija AP.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je ukazao na to da je pandemija otkrila slabost zemalja za koje se mislilo da su snažne, kao i da je sve uvela u istu bitku, protiv zajedničkog neprijatelja.

Foto: Tanjug/AP

Španski premijer Pedro Sančes rekao je da je pandemija, više nego na hiljade sporazuma i govora, učinila da iznenada svi shvate da su deo jednog sveta, a Ðuzepe Konte, premijer Italije, da kriza vladama širom sveta nudi „priliku za kolektivnu obnovu“.

Ova tragedija nas je promenila, ali nam je takođe ponudila mogućnost za novi početak, a na nama je da ga iskoristimo„, rekao je Konte.

Česki premijer Andrej Babiš je rekao da je vreme da Evropa „redefiniše svoju ulogu u svetu“ i da usmeri pažnju na upravljanje pandemijom od strane SZO.

Drugi evropski lideri pozvali su na proširenje ovlašćenja SZO i njenog finansiranja.

Foto: Tanjug/AP

Premijer Velike Britanije Boris Džonson pozvao je zemlje da podele više podataka o pandemiji. On je rekao da nakon devet meseci krize izazvane pandemijom „sam pojam međunarodne zajednice izgleda istrošeno“.

Holandski premijer Mark Rute ocenio je da bi pandemija trebalo da bude znak za uzbunu za čitav svet i UN. On je podsetio da će morati da se pojača internacionalna saradnja kako bi se pobedio virus, dok je grčki premijer Kirijakos Micotakis apelovao na više međunarodne pomoći za rešavanje migrantske krize u njegovoj zemlji.

Papa Franja je rekao da svet treba da donese odluku dok pokušava da izađe iz krize i odgovori na ekonomske probleme kojima su pogođeni najranjivije grupe i pojedinci: veća solidarnosti i multilateralizam ili sve veće povlačenje u „individualizam i elitizam“.

Drugi lideri su ukazali na brojne konflikte širom sveta, od Kašmira, preko Bliskog istoka, do Gruzije, prenosi Tanjug.

UNTV via AP

Ovogodišnja Generalna skupština UN održana je u trenutku u kojem broj novozaraženih raste u mnogim zemljama širom sveta, a naročito u Evropi, dok se na svetskom nivou broj preminulih približava cifri od jednog miliona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...