MERE POKRIVAJU 40 ODSTO ŠTETE, hotelijerima treba dodatna pomoć

SrbijaTurizamVesti

1.4.2020 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs

MERE POKRIVAJU 40 ODSTO ŠTETE, hotelijerima treba dodatna pomoć MERE POKRIVAJU 40 ODSTO ŠTETE, hotelijerima treba dodatna pomoć
Program mera za pomoć privredi može da sanira oko 40 odsto štete koju ugostitelji i hotelijeri trpe zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, smatra... MERE POKRIVAJU 40 ODSTO ŠTETE, hotelijerima treba dodatna pomoć

Program mera za pomoć privredi može da sanira oko 40 odsto štete koju ugostitelji i hotelijeri trpe zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, smatra direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES Georgij Genov i podseća da je ta privredna grana najviše pogođena i da joj je neophodna dodatna pomoć da bi se oporavila.

Program pomoći privredi, vredan pet milijardi evra, Genov vidi kao pozitivnu meru države, ali napominje da su ugostiteljstvo i hotelijerstvo specifični sektori i da sagledavanje sadašnje situacije zahteva sveobuhvatnu analizu problema. „Ako to ne uradimo, nećemo moći da izađemo sa pravim merama koje će pomoći hotelskoj industriji. Pozvali smo sve hotelijere i restoratere da nam dostave podatke o broju zaposlenih i otkazanim rezervacijama do jula i za nekoliko dana imaćemo tačan presek stanja koji ćemo predočiti Vladi Srbije“, rekao je Genov.

On je za Tanjug naglasio da su ugostitelji i hotelijeri bili prvi na udaru zbog epidemije korona virusa, a da će, prema procenama, do 1. jula biti otkazano oko dva miliona noćenja u hotelima, te da će kriza u toj oblasti trajati do kraja godine. „Veliki broj hotela tokom zimske sezone gotovo da nije imao gostiju, jedino su hoteli na planinama imali dobru sezonu. Takođe, restorani su zatvoreni i pitanje je kako će dalje poslovati“, ukazuje Genov.

Foto: Pixabay.com

Ističe da su najveći problemi ugostitelja i hotelijera, kao i ostalih privrednika, kako da sačuvaju radnike čija je, kako kaže, prosečna plata oko 310 evra. „Mera pomoći u vidu minimalca će delimično pokriti troškove“, navodi Genov i napominje da je drugi veliki problem za ugostitelje i hotelijere otplata investicionih kredita.

Genov kaže da su veliki broj hotelijera i restoratera u trci za što kvalitetnijom uslugom poslednjih godina mnogo ulagali u svoje poslovanje. „Recimo, ulaganja u hotelima kreću se od 70 do 350.000 evra po sobi, a u restorane je investirano od 1.500 do 5.000 evra. U godini, za koju se očekivalo da će za turizam biti najbolja od 1989.godine, nastao je problem kako da se ti krediti otplaćuju“, naveo je Genov.

Pozdravio je meru odlaganja plaćanja poreskih obaveza i dodao da je HORES ranije predložilo da se hotelijeri i ugostitelji oslobode poreza na imovinu koji je, kaže, veoma visok posebno u lokalnim samoupravama. Takođe, to udruženje predlaže i reprogram obaveza prema javnim preduzećima, kao što su „Srbija gas“ i „Elektroprivreda Srbije“ budući da, kako kaže, restorani i većina hotela ne rade, a plaćaju „angažovanu struju za celu godinu“.

Među predloženim merama HORES-a je, kaže Genov, i smanjenje PDV-a na hranu sa 20 na 10 odsto, kao i da se zakonske odredba o povremenim poslovima, kada je reč o sezonskim radnicima, primenju i na turizam i hotelijerstvo. Spas turističke sezone vidi u oslanjanju na domaći turizam i predlaže da se sve školske i apsolventske ekskurzije ove godine realizuju u Srbiji, kao i da zaposleni godišnje odmore provedu na planinama i u banjama u zemlji.

Dobro je što građani nisu izgubili motiv za putovanje, čekaju da prođe kriza. Očekujemo da će se na jesen pokrenuti i poslovni turizam i da ćemo moći nekako da opstanemo da bi se naredne godine potpuno oporavili“, kaže Genov. Prve efekte mera iz paketa državne pomoću mogu se, kaže, očekivati tek kada prođe pandemija i dodaje da je pomoć hotelijerima i ugostiteljima potrebna već sada.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.