Nova akvizicija tehnološkog giganta vredna 16 milijardi dolara

Microsoft će prodavati i alate za prepoznavanje glasa

Hi-techLifestyleSvetVesti

13.4.2021 09:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Microsoft će prodavati i alate za prepoznavanje glasa Microsoft će prodavati i alate za prepoznavanje glasa
Microsoft je najavio da će, za oko 16 milijardi dolara, kupiti kompaniju koja razvija tehnologiju prepoznavanja glasa Nuance Communication. Ovo je najveća akvizicija od... Microsoft će prodavati i alate za prepoznavanje glasa

Microsoft je najavio da će, za oko 16 milijardi dolara, kupiti kompaniju koja razvija tehnologiju prepoznavanja glasa Nuance Communication. Ovo je najveća akvizicija od kako je tehnološki gigant iz Redmonda 2016. godine stekao LinkedIn za 26 milijardi dolara.

Kako izveštava CNBS, nakon kupovine kompanije Nuance, Microsoft će prodavati alate za prepoznavanje govora koji ga transformišu u tekst, a koji su se, na primer, koristili u lekarskim ordinacijama.

Microsoft je kupio Nuance po ceni od 56 dolara po akciji, odnosno po 23 odsto većoj vrednosti nego što su one imale po zatvaranju NASDAQ indeksa u petak. Čitav dogovor vredan je ukupno 19 milijardi dolara, kada se na vrednost kupljenih akcija dodaju i aktuelni dugovi kompanije od oko tri milijarde dolara.

Kompanija Nuance je osnovana 1992. godine, a u poslednjem kvartalu prošle godine imala je profit od sedam miliona dolara, na prihode od 346 miliona dolara.

Već godinama se spekulisalo da će firmu preuzeti ili Apple ili Microsoft.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Nuance Communications u poslednjih pet dana/Izvor: NASDAQ

U poslednje vreme izgleda da je američki IT gigant posebno usmeren na nova spajanja. Pre mesec dana za 7,6 milijardi je pripojena gejming kompanija Zenimax Media, poznata po razvojnom brendu Bethesda Studios, tvorcu čuvenog serijala postapokaliptičnih video igara Fallout.

Takođe se već više od dve nedelje “šuška” da bi Microsoft mogao da proširi svoj portfolio za još jednu firmu. Reč je o Discord društvenoj mreži, koja ima oko 140 miliona korisnika i čija vrednost se u ovom trenutku procenjuje na 10 milijardi dolara. Kako piše CNBC, njena akvizicija nadomestila bi prošlogodišnji neuspešni pokušaj preuzimanja kineskog TikToka (za 30 milijardi dolara), a posebno bi se dobro uklopila u potrošačku nišu korisnika Xboxa, pošto je reč o sličnoj demografskoj grupaciji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...