Cloud tek počinje da stvara profit

Microsoft i Google zaradili 110 milijardi dolara u trećem kvartalu

BerzaNovacSvetVesti

27.10.2021 10:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Microsoft i Google zaradili 110 milijardi dolara u trećem kvartalu Microsoft i Google zaradili 110 milijardi dolara u trećem kvartalu
Procvat zarade američkih velikih tehnoloških kompnija (Big Tech) nastavio se i u trećem poslovnom kvartalu ove godine, nošen daljim rastom cloud računarstva i snažnim... Microsoft i Google zaradili 110 milijardi dolara u trećem kvartalu

Procvat zarade američkih velikih tehnoloških kompnija (Big Tech) nastavio se i u trećem poslovnom kvartalu ove godine, nošen daljim rastom cloud računarstva i snažnim skokom digitalnog oglašavanja. Pristigli rezultati potvrđuju da će 2021. godina biti rekordna za čitav IT sektor.

Prema podacima iz tek objavljenih finansijskih izveštaja, kvartalni prihodi tehnoloških kompanija Microsoft i Alphabet (Google) porasli su iznad ranijih očekivanja Wall Street analitičara, piše Financial Times.

Objedinjeno, ovaj dvojac je ostvario zaradu od 110,4 milijarde dolara i kombinovani rast od 33 odsto u odnosu na prošlogodišnji treći kvartal.

Dobici su izgrađeni na održivoj potražnji za računarstvom u cloudu i delimično zahvaljujući prelasku na rad na daljinu, dok je za Google prodaja oglasa dodatno ojačala zahvaljujući trendovima u putovanju i maloprodaji koji se povećavaju na globalnom nivou, tako da su ove dve kompanije u isto vreme osećale korist od pandemije, ali i od konačnog ublažavanja pandemijskih mera i otvaranja tržišta.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Aplhabet (Google) u poslednjih godinu dana/Izvor: Google – Nasdaq

Rast vrednosti akcija kompanija Microsoft i Alphabet od početka godine iznosi 42 i 62 odsto, respektivno, a gledano međugodišnje 45,42 i 74,26 procenata. Tržišna kapitalizacija Microsofta u ovom trenutku iznosi 2,33 biliona dolara, a Alphabeta 1,86 milijardi dolara.

Predviđa se da će Apple i Amazon, koji će svoje rezultate objaviti u četvrtak, samo nastaviti ovaj pozitivan niz – iako su iz Amazona najavili da će biti teško izjednačiti rekordan učinak iz trećek tromesečja 2020. godine, kada je više ljudi kupovalo od kuće.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Microsoft u poslednjih godinu dana/Izvor: Google – Nasdaq

Sa 22 odsto, kvartalni rast prihoda Microsofta bio je na najvišem nivou od 2014. godine, podstaknut uspehom njegovog odeljenja za cloud računarstvo, koji je porastao za 36 odsto.

“Rasti tom brzinom, s obzirom na njihovu veličinu, je suludo. S obzirom da se očekuje da će radna snaga imati veliki fokus na rad na daljinu, verujemo da korišćenje clouda tek počinje da zauzima sledeću fazu globalnog rasta“, ističu analitičari.

U Google-u, računarstvo u cloudu je premašilo ranije već visoke procene, a pet milijardi dolara predstavlja rast od 45 procenata na godišnjem nivou.

„Google se fokusirao oko analitike, veštačke inteligencije i mašinskog učenja, to je za njih zaista napravilo razliku“, rekao je Skot Kesler (Scott Kessler), analitičar kompanije Third Bridge.

Što se tiče poslovanja sa pretragom, rukovodioci Alphabeta ukazali su na ponovno otvaranje kupovine i putovanja kao pokretača povećanja prodaje digitalnih oglasa. Konkretno, trendovi pretraga poput “otvori sada blizu mene“ bili su četiri puta veći nego u istom periodu prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...