AMERIČKI TEHNOLOŠKI GIGANT NA UDARU HAKERSKOG NAPADA

Microsoft optužio kineski Hafnium za špijunažu

Hi-techLifestyleSvetVesti

3.3.2021 20:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

Microsoft optužio kineski Hafnium za špijunažu Microsoft optužio kineski Hafnium za špijunažu
Kompanija Microsoft optužila je kinesku grupu za kibernetičku špijunažu za napade na softver svog servera. Microsoft tvrdi da hakeri pripadaju grupi koju podržava država,... Microsoft optužio kineski Hafnium za špijunažu

Kompanija Microsoft optužila je kinesku grupu za kibernetičku špijunažu za napade na softver svog servera. Microsoft tvrdi da hakeri pripadaju grupi koju podržava država, koja je bila „visoko kvalifikovan i sofisticiran akter“.

Microsoft je objavio na svom blogu da su hakeri koristili četiri ranije neotkrivene ranjivosti u različitim verzijama softvera. Bezbednosne mane omogućile su hakerima daljinski pristup pošti. Centar za obaveštavanje o pretnjama čuvene američke kompanije pripisao je napade sa “velikom sigurnošću“ grupi Hafnium.

Istorijski gledano, Hafnium je prvenstveno usmeren na entitete u SAD u svrhu prikupljanja informacija iz velikog broja industrijskih sektora, uključujući istraživače zaraznih bolesti, advokatske kancelarije, visokoškolske ustanove, vojne dobavljače, istraživačke centre za politiku i nevladine organizacije, navodi Microsoft.

IT matrix
Foto: Pixabay.com

Iako je sedište Hafniuma u Kini, veruje se da grupa svoje aktivnosti obavlja preko iznajmljenih virtiuelnih servera (VPS) u SAD. Microsoft takođe navodi da se procenjuje da Hafnium sponzoriše Kina. Ovaj zaključak zasnovan je na „posmatranoj viktimologiji, taktikama i procedurama“.

To je bio 8. put u prethodnih 12 meseci da je Microsoft javno optužio hakerske grupe pod kontrolom nacionalnih država, koje ciljaju institucije čija je uloga ključna za civilno društvo. Microsoft je saopštio da Hafnium komunicira sa korisnicima njihovog Office 365 paketa.

Microsoft
Foto: Tanjug/AP

Microsoft je naveo da najnoviji napad ni na koji način nije u vezi sa napadom SolarWinds, koji je krajem prošle godine pogodio američke vladine agencije, uključujući svemirsku agenciju NASA. Američka administracija optužila je ranije Rusiju za taj hakerski napad i pripretila joj sankcijama.

Za razliku od Facebooka i Twittera, Microsoft je i dalje dostupan u Kini, kroz poslovno orijentisanu platformu Linkedin, navodi BBC. Takođe, u Kini dominira veb pretraživač Bing, koji lokalno razvija Baidu, ali je originalno proizvod kompanije Microsoft. Američka kompanija vodi i centar u Kini za istraživanje veštačke inteligencije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...