MILIJARDER KOJI JE NAJAVIO PANDEMIJU, BIL GEJTS Pre 50 godina znao i da stiže Windows

BiznisHi-techIzdvajamoLifestyleNovacPreduzetnikSvetVesti

27.11.2020 15:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

MILIJARDER KOJI JE NAJAVIO PANDEMIJU, BIL GEJTS Pre 50 godina znao i da stiže Windows MILIJARDER KOJI JE NAJAVIO PANDEMIJU, BIL GEJTS Pre 50 godina znao i da stiže Windows
Drugi najbogatiji čovek planete postao je ove godine verovatno najkontroverzniji među milijarderima. Zbog pandemije i razvoja vakcine protiv korona virusa postao je predmet sumnji.... MILIJARDER KOJI JE NAJAVIO PANDEMIJU, BIL GEJTS Pre 50 godina znao i da stiže Windows

Drugi najbogatiji čovek planete postao je ove godine verovatno najkontroverzniji među milijarderima. Zbog pandemije i razvoja vakcine protiv korona virusa postao je predmet sumnji. On već godinama uverljivo i stručno barata ovim pojmovima i slikovito je 2015. govorio o pojavi pandemije u bliskoj budućnosti. Nije čudno da se mnogi pitaju, kako li je unapred znao za sve ovo?

Logičan odgovor moglo bi da bude još jedno pitanje, a kako je pre 50 godina znao da ćemo imati personalne kompjutere sa njegovim operativnim sistemom? Bil Gejts (Bill Gates) i Pol Alen (Paul Allen), njegov drug iz detinjstva, osnovali su 1975. godine čuveni Micro-soft koji se u prvo vreme pisao s crticom. Svakako da Gejts nije mogao pouzdano znati da će njegov Windows postati planetarna potreba, ali ipak je uložio život u tu ideju.

Foto: Youtube screenshot

Prvi proizvod Microsofta bio je program AltairBASIC namenjen hobistima okupljenih oko američkog časopisa Popular Electronics. Gejtsova i Alenova kompanija u kojoj su radili samo njih dvojica godinu dana je bila spojena sa firmom MITS koja je proizvodila Altair 8800. Gejts je od početka insistirao da se program mora naplaćivati korisnicima, zbog čega je postao veoma nepopularan među hobistima.

Microsoft i Apple mogli su da budu kompatiblini da Stiv Džobs (Steve Jobs) i Bil Gejts nisu svađom prekinuli saradnju tokom osamdesetih. Džobs je optužio Gejtsa, koji je je pravio softver za njegove kompjutere da mu je pokrao ideje i napravio svoj Windows. Gejts je priznao da je kopirao ideje, ali od firme Xerox, baš kao i Džobs.

Foto: Youtube screenshot

I Alen se nedugo zatim naljutio na Gejtsa, nezadovoljan novim predlogom o podeli vlasništva 64:36, iako su se već dogovorili o 60:40. Alen je napustio Microsoft 1983, ali je zadržao akcije koje danas vrede više od 100 miliona dolara. Gejt je najpre insistirao da je u prvih pet godina rada Microsofta on napisao i prošao kroz svaki red novih programa, tako da dogovor o podeli 50:50 više ne dolazio u obzir.

Kada je 1997. Džobsova kompanija zapala u finansijske teškoće, Gejts je investirao 150 miliona dolara u Apple i verovatno ga spasao od bankrotstva, a taj ulog mu se kasnije višestruko isplatio. Godinu dana ranije Džobs je izajavio da je jedini problem sa Microsoftom što oni nemaju ukusa. Gejts je tada već 10 godina bio milijarder, najmlađi u svetu. Posle smrti Džobsa 2011, Gejts je priznao da je bio ljubomoran na njegovu genijalnost.

Početkom devedesetih Microsoft je bio pod sudskom istragom da u dosluhu sa kompanijom IBM svojim proizvodom DOS narušava pravila tržišne konkurencije. Oslobođen je optužbi za monopol 2001. uz novčanu kaznu. Gejts priznaje i da često nije bio strpljiv u razgovorima sa zaposlenima u Microsoftu do 2000. kada je napustio dužnost izvršnog direktora firme. Sa funkcije predsednika kompanije otišao je 2014. kada je imao 59 godina. Od tada je, kako kaže, sasvim posvećen filantropiji.

Foto: Youtube screenshot

Pre pet godina Gejts je u velikom intervjuu za Gavi globalnu alijansu za razvoj vakcina, u čije je osnivanje 2000. uložio 750 miliona dolara, rekao: „Do 2020. imaćemo vakcine protiv rotavirusa i pneumokoke, a samo to će spasavati oko pola miliona života godišnje. Imaćemo HPV vakcinu (protiv kancera) na putu ka globalnom uvođenju, koja neće biti završena“. Pomenuti novac uplatila je Fondacija Melinde i Bila Gejtsa, osnovana 1997. godine.

Gejtsovi su 2008. odredili da je prioritet iskorenjavanje poli virusa, ali nisu naišli na globalnu podršku neophodnu za razvoj vakcine. Neki, poput Rotari kluba, verovali su naivno da će vakcine doći same od sebe, ali nisu došle, reći će Gejts nekoliko godina kasnije. „Verovatno bi bilo bolje da jednostavno odustanemo, nego da radimo kao i obično, a to bi bilo užasno“, govorio je Gejts 2013.

Za 25 nedelja pandemije nadmašeno je 25 godina rada na razvoju vakcine, navedeno je u septembarskom izveštaju Fondacije Gejtsovih. Prošlog vikenda u razgovoru za CNN Gejts je rekao da veruje da će se do februara vakcine protiv korona virusa pokazati efikasnim i neškodljivim, a onda je upozorio: „Treba da budemo veoma zabrinuti tokom narednih šest meseci. Potrudite se da vaša porodica ne bude poslednja žrtva pandemije, jer ste nestrljpljivi da sačekate proleće kada će vakcina zaista početi da smanjuje brojeve“.

Foto: Youtube screenshot

Bil Gejts oženio se 1994. Melindom, koleginicom iz Microsofta sa kojom ima troje dece. Godinu dana kasnije postao je najbogatija osoba na svetu sa 12,9 milijardi dolara vrednim imetkom. Samo je Džef Bezos bogatiji od Bila Gejtsa, koji prema listi magazina Forbes trenutno ima 119 milijardi dolara. Jedan od najboljih Gejtsovih prijatelja, najveći donator njegove porodične fondacija i partner za bridž je četvrti najbogatiji čovek na svetu, Voren Bafet. Gejts kaže da čita 50 knjiga godišnje, a napisao je tri knjige.

Gejts je rođen u Sijetlu 1955. godine u imućnoj porodici, a sa 13. godina počeo je da programira u osnovnoj školi. Kada su ga zamolili da isprogramira raspored pohađanja nastave, sebe je ubacio u grupu u kojoj je bilo više devojčica. Kao đak programirao je jednostavne igrice, a jedno vreme bio mu je zabranjen pristup školskom računaru zbog hakovanja. Napustio je Harward univerzitet posle dve godine da bi se posvetio Microsoftu. Počasni doktorat Harward mu je uručio 2007. godine.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...