Strahovanje da će korisnici masovno bacati stare uređaje

Microsoft ukida podršku za Windows 10 od 2025. godine

Hi-techInovacijeLifestyleSvet

22.12.2023 09:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Microsoft ukida podršku za Windows 10 od 2025. godine Microsoft ukida podršku za Windows 10 od 2025. godine
Plan korporacije Microsoft da ukine podršku za operativni sistem Windows 10 mogao bi da dovede do odlaganja oko 240 miliona personalnih računara (PC) u... Microsoft ukida podršku za Windows 10 od 2025. godine

Plan korporacije Microsoft da ukine podršku za operativni sistem Windows 10 mogao bi da dovede do odlaganja oko 240 miliona personalnih računara (PC) u smeće, što bi potencijalno dovelo do deponovanja velike količine otpada, saopštio je Canalis Research.

Elektronski otpad sa ovih računara mogao bi da teži oko 480 miliona kilograma, što je ekvivalentno 320.000 automobila, prenosi Reuters.

Iako bi mnogi računari mogli ostati funkcionalni godinama nakon prestanka podrške za OS, Canalis upozorava da bi potražnja za uređajima bez sigurnosnih ažuriranja mogla biti mala.

Microsoft je najavio plan za obezbeđivanje bezbednosnih ažuriranja za Windows 10 uređaje do oktobra 2028. po još uvek neobjavljenoj godišnjoj ceni. Međutim, ako dosadašnja struktura cena za proširenu podršku za Windows 10 odražava ranije trendove, migracija na novije računare mogla bi biti isplativija, povećavajući broj starijih računara koji idu na otpad, rekao je Canalis.

Microsoft ima za cilj da prekine podršku za Windows 10 do oktobra 2025. Sledeća generacija operativnog sistema, za koju se očekuje da donese naprednu tehnologiju veštačke inteligencije na računare, potencijalno bi mogla da podstakne tromo tržište računara.

Microsoft nije odmah odgovorio na zahtev za komentar o uticaju na životnu sredinu odlaganja uređaja koji nisu kompatibilni sa Windows 11 sistemom.

Hard diskovi koji se koriste u personalnim računarima i serverima za skladištenje podataka se recikliraju kako bi se prikupili materijali za upotrebu u motorima električnih vozila, pa čak i za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ali to nije uvek slučaj.

Oni se često odbacuju pre nego što dođu do kraja svog funkcionalnog životnog veka, stvarajući višak otpada sačinjen od retkih metala.

Kompanija za reciklažu baterija Redwood Materials tvrdi da se baterije mogu skoro beskonačno reciklirati da bi se povratili metali kao što su litijum, kobalt, nikl i bakar.

  • MASVIDAL

    24.12.2023 #1 Author

    Normalno, treba svaki racunar da predje na win 11.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...