Američka kompanija izgubila slučaj povrede patenta

Apple povlači pametne satove iz svojih radnji

BiznisSvet

19.12.2023 15:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Apple povlači pametne satove iz svojih radnji Apple povlači pametne satove iz svojih radnji
Kompanija Apple prestaće pre Božića da prodaje svoje pametne satove u američkim prodavnicama nakon što je izgubila slučaj povrede patenta. Američki proizvođač saopštio je... Apple povlači pametne satove iz svojih radnji

Kompanija Apple prestaće pre Božića da prodaje svoje pametne satove u američkim prodavnicama nakon što je izgubila slučaj povrede patenta.

Američki proizvođač saopštio je da će „preventivno“ zaustaviti prodaju dva najnovija modela Apple Watch u SAD. Reč je o modelima Serije 9 i Ultra2. Prodaja na intenetu prestaće 21. decembra, a 24. decembra biće obustavljena prodaja u radnjama kompanije, prenosi Financial Times.

Odluka kompanije Apple doneta je nakon što je američka komisija za međunarodnu trgovinu izdala „nalog o ograničenom isključenju“ proizvoda u oktobru, preteći zabranom uvoza uređaja. Prethodno je američki sud u januaru otkrio da je senzor za merenje kiseonika u krvi na satu, patent u vlasništvu proizvođača medicinskih uređaja Masimo.

Kompanija Apple se žalila na odliku, čekajući ishod predsedničke revizije Džoa Bajdena (Joe Biden), koji ima ovlašćenje da stavi veto na zabranu. Bivši predsednik SAD Barak Obama intervenisao je u korist kompanije Apple 2013. godine kako bi omogućio nastavak uvoza mobilnih telefona iPhone, nakon što je kompanija izgubila slučaj protiv Samsunga.

Period predsedničke revizije završava se 25. decembra i uređaji će do tada i dalje biti dostupni kod drugih američkih prodavaca. Presuda ne utiče na prodaju u drugim zemljama. Ukoliko Bajden bude stao na stranu kompanije Masimo, Apple će verovatno morati da ukloni funkciju merenja kiseonika u krvi iz svog softvera.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...