Investitori optimistični po pitanju kamatnih stopa i buduće tražnje

Apple dostigao rekordnu vrednost

NovacSvet

14.12.2023 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Apple dostigao rekordnu vrednost Apple dostigao rekordnu vrednost
Akcije kompanije Apple zatvorene su noćas po srednjeevropskom vremenu na rekordno visokom nivo usred širokog rasta tehnoloških akcija podstaknutog verovanjem da će Federalne rezerve... Apple dostigao rekordnu vrednost
Izvor: NASDAQ/Trading View

Akcije kompanije Apple zatvorene su noćas po srednjeevropskom vremenu na rekordno visokom nivo usred širokog rasta tehnoloških akcija podstaknutog verovanjem da će Federalne rezerve uskoro početi da smanjuju kamatne stope kako inflacija u SAD usporava.

Akcije proizvođača iPhone-a su porasle za 1,7 odsto na 197,96 dolara po komadu, nadmašivši prethodni rekord na zatvaranju berzanskog dana postavljen u julu, piše Bloomberg.

Dobitak ostavlja ove deonice u porastu od 52 procenta od početka godine, što znači da je trenutna tržišna kapitalizacija kompanije Apple na oko 3,08 biliona dolara, učvršćujući je na mestu najvrednije kompanije na svetu.

Apple je ojačao zajedno sa ostalim tehnološkim akcijama tokom prošlog meseca pošto su prinosi američkog trezora pali usred znakova da se inflacija hladi i da je ekonomija i dalje otporna. Taj stav je ojačan u sredu kada su centralni bankari odlučili da zadrže postojeće kamatne stope i prognozirali niz smanjenja sledeće godine.

Prinos na desetogodišnje obveznoce pao je na najniži nivo od avgusta tokom trgovačke sesije i blizu je spuštanja ispod četiri odsto.

Nedavni skok za Apple je veliki preokret u odnosu na oktobar kada su kompanijine akcije zatvorene na najnižem nivou u poslednjih pet meseci zbog zabrinutosti oko rasta prihoda i prodaje u Kini.

Apple je zabeležio pad prihoda svakog kvartala u fiskalnoj 2023. u odnosu na isti period prethodne godine. Prošlog meseca je prognozirao da će prodaja u prazničnom tromesečju biti otprilike ista kao i prošle godine, što je razočaralo neke investitore.

Wall Street predviđa da će se rast prihoda kompanije ponovo ubrzati 2024. godine kako se potražnja za pametnim telefonima, laptopovima i računarima oporavlja, prema proseku procena analitičara koje je kontaktirao Bloomberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...