suosnivač kompanije Apple u poseti Srbiji

Brnabić predstavila Voznijaku razvoj tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji

SrbijaVesti

5.12.2023 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Brnabić predstavila Voznijaku razvoj tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji Brnabić predstavila Voznijaku razvoj tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u utorak sa američkim tehnološkim preduzetnikom, elektroinženjerom, informatičarom, filantropom, pronalazačem i suosnivačem kompanije Apple Stivom Voznijakom (Stephen... Brnabić predstavila Voznijaku razvoj tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u utorak sa američkim tehnološkim preduzetnikom, elektroinženjerom, informatičarom, filantropom, pronalazačem i suosnivačem kompanije Apple Stivom Voznijakom (Stephen Wozniak).

Brnabić je izrazila zahvalnost Voznijaku na poseti i interesovanju da dođe u našu zemlju, kao i veliku čast što ima priliku da čuje njegovo iskustvo u različitim temama, poput inženjerskog obrazovanja mladih, tehnološkog preduzetništva – startapa i razvoja veštačke inteligencije u budućnosti, navodi se na sajtu vlade.

Premijerka je predstavila suosnivaču svetske tehnološke kompanije, čiji je zaštitni znak „iPhone“, razvojnu eru tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji poslednjih godina, kao i viziju ulaganja u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

Takođe, Brnabić je istakla da je evidentan rezultat tih ulaganja to što je IKT sektor postao najbrže rastući sektor u Srbiji i da se ove godine očekuje izvoz IKT usluga približno oko 3,8 milijardi evra.

Tokom godina, Voznijak je bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, fokusirajući se prvenstveno na obučavanje dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama kompjuterskim veštinama, zastupajući stav da praktično učenje neminovno podstiče kreativnost i inovacije kod učenika.

Poslednjih godina pomogao je u finansiranje preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoji globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog obrazovanja, svesti o ekologiji i satelita.

Stiv Voznijak osnovao je i platformu za obrazovanje i obuku nakon srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a odnedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji.

Voznijak je i dobitnik deset počasnih doktorata inženjerskih nauka.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

  • Marko

    5.12.2023 #1 Author

    Da li ce govoriti na univerzitetu?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...