ZVEZDANE STAZE DŽEFA BEZOSA Čovek koji je imao ideju, najbogatiji na planeti

IzdvajamoLifestyleNovacPreduzetnikSvetVesti

27.10.2020 14:19 Autor: Vladimir Jokanović 2

ZVEZDANE STAZE DŽEFA BEZOSA Čovek koji je imao ideju, najbogatiji na planeti ZVEZDANE STAZE DŽEFA BEZOSA Čovek koji je imao ideju, najbogatiji na planeti
Milion zaposlenih, stotine miliona porudžbina i stotine milijardi prihoda godišnje, to su brojke Amazona, kompanije koju je, danas najbogatiji čovek planete Džef Bezos (Jeff... ZVEZDANE STAZE DŽEFA BEZOSA Čovek koji je imao ideju, najbogatiji na planeti

Milion zaposlenih, stotine miliona porudžbina i stotine milijardi prihoda godišnje, to su brojke Amazona, kompanije koju je, danas najbogatiji čovek planete Džef Bezos (Jeff Bezos) osnovao davne 1994. godine kada je imao 30 godina.

Bezos je u to vreme radio za dobru platu u hedge fondu D.E. Shaw kao potpredsednik kompanije, ali kada je saznao da je upotreba interneta porasla za 2.300 odsto u prethodnih godinu dana, dao je otkaz rešen da pokrene svoj online biznis. Pokušaji šefa da ga nagovori da ostane u kompaniji bili su uzaludni, jer Bezos je imao ideju.

Sa njim je otišla i Mekenzi Skot (MacKenzie Scott) koleginica iz firme, kojom se oženio 1993. Njih dvoje zajedno su pokrenuli posao iz garaže kraj šporeta. Bezos je predlagao da kompaniji daju naziv „MakeItSo“, po ključnoj rečenici iz serijala „Zvezdane staze“, ali ipak je bilo Amazon.

Foto: Pixabay.com

U početku su prodavali samo knjige, a svaki put kada bi primili porudžbinu oglašavalo se zvono, takozvana notifikacija. Već posle nekoliko nedelja stalno je zvonilo, pa su isključili ton, a ostalo je istorija. Amazon danas vredi oko 1.700 milijardi dolara.

Džef Bezos rođen je 12. januara 1964. kao Džefri Preston Jorgensen u Albukuerku u Novom Meksiku. Njegova majka Džaklin Džajz (Jacklyn Gise) imala je tada17 godina, a otac Ted Jorgensen 18. Njih dvoje, iako još srednjoškolci, venčali su se pre Džefovog rođenja. Posle godinu dana su se razveli.

Foto: Youtube printscreen

Džaklin se drugi put udala 1968. Ovoga puta za inženjera Miguela Bezosa, kubanskog emigranta, za kojeg je Džef do svoje 10. godine mislio da mu je biološki otac. Dečak je leta provodio na dedinoj farmi u Teksasu, gde je neumorno pomagao oko imanja i stoke. Kasnije će reći da je od dede naučio da je „teže biti ljubazan nego pametan“.

Učitelji se sećaju da je često govorio da „budućnost čovečanstva nije na ovoj planeti“, a svoju opsednutost svemirom Bezos je materijalizovao 2000. osnivanjem aerokosmičke kompanije Blue origin. Ona će ući u istoriju 2016. kao prva privatna svemirska kompanija koja je lansirala raketu za višekratnu upotrebu.

Foto: Youtube printscreen

Bezos je od malih nogu bio veoma preduzimljiv, a kao tinejdžer pokrenuo je letnji kamp „Dream institute“ na koji se upisalo šestoro polaznika. Učesnici su platili po 600 dolara, a obavezna literatura ovog programa bila je Tolkinova knjiga „Gospodar prstenova“. Leto pre toga, Bezos je proveo radeći u McDonaldsu.

Na univerzitetu Prinston diplomirao je elektrotehniku i računarstvo 1986. godine, nakon što je napustio smer fizike. Po završetku studija odbio je više ponuda za posao, između ostalih i od Intela i Bell Labs. Zaposlio se u start-up kompaniji Fitel gde je bio zadužen za formiranje spoljnotrgovinske mreže.

Nema podataka o njegovom ponašanju u kompanijama Fitel i D.E. Shaw, ali američki mediji navode da je Bezos umeo da bude veoma grub i naprasit prema zaposlenima u Amazonu. Navodno je išao na psihološke seanse na kojima je učio kako da obuzda svoj temperament i govori sniženim tonom.

Foto: Youtube printscreen

Mediji takođe prenose da je kao mlad išao na časove plesa i na tečaj na kojem je učio kako da privuče devojke. Od početka je u Amazonu uveo kulturu štednje, što pored ostalog znači da nije nudio zaposlenima besplatne obroke. Takođe, zabranio je svojim menadžerima da mu ideje prezentuju u Power pointu i tako ulepšavaju stvarnost, već je insistirao da ih ispisuju na šest strana papira.

Bezos je 1998. postao rani investitor kompanije Google, kada je za 250.000 dolara kupio akcije koje sada vrede 2,2 milijarde. Pet godina kasnije preživeo je ozbiljan udes u helikopteru kojim je sam upravljao. Strast za letenjem nije ga napustila nakon toga, pa je 2016. sam leteo avionom od SAD do Nemačke da bi pomogao svom bliskoistočnom reporteru koji je bio u nevolji.

Foto: Youtube printscreen

Bezos ima svoje reportere od 2013. kada je za 250 miliona dolara kupio Washington Post. Od prošle godine ima i bivšu ženu. Džef i Mekenzi Bezos, koji imaju četvoro dece, razveli su se posle više od 25 godina braka. Sam Bezos je o tome obavestio javnost na Twitteru, navodeći da njih dvoje ostaju u partnerskim i prijateljskim odnosima.

Mediji su izvestili da je posle razvoda njoj pripalo četiri odsto akcija Amazona, odnosno 38 milijardi dolara. On je zadržao 11 odsto. Mekenzi je rangirana kao 22. najbogatija osoba u svetu i 4. najbogatija žena na rang listi magazina Forbes. Džef Bezos je nedavno postao prva osoba u istoriji čije bogatstvo je premašilo 200 milijardi dolara.

  • Goca Bg

    27.10.2020 #1 Author

    Fascinantno…od ideje do najbogatijeg coveka..

    Odgovori

  • Nikola.Nidzo

    28.10.2020 #2 Author

    uzor kako u danasnjim vremenima treba slediti svoju ideju i intuiciju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...