inspekcija podnela više od 60 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka

Ministarstvo energetike: Država čini sve da stabilizuje tržište peleta

SrbijaU fokusuVesti

8.9.2022 19:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Ministarstvo energetike: Država čini sve da stabilizuje tržište peleta Ministarstvo energetike: Država čini sve da stabilizuje tržište peleta
Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Srbije Zoran Lakićević izjavio je u četvrtak da se čini sve da se stabilizuje tržište peleta, kao i... Ministarstvo energetike: Država čini sve da stabilizuje tržište peleta

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Srbije Zoran Lakićević izjavio je u četvrtak da se čini sve da se stabilizuje tržište peleta, kao i da je inspekcija podnela više od 60 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

„Doneta je Uredba o ograničenju visine cena, odluka o zabrani izvoza, svakodnevno su inspekcije na terenu, Vojske Srbije pomaže u krčenju šumskih puteva kako bi se stabilizovala situacija“, rekao je Lakićević, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, prenosi Beta.

On je naveo da, dok se država nije uključila, pelet gotovo nije bilo moguće kupiti i da je cena bila višestruko veća. Istakao je da situacija nije potpuno stabilna, ali da peleta trenutno ima više nego početkom leta.

„Preduzimamo sve korake da obezbedimo dodatne količine sirovog drveta i javnog preduzeća ‘Srbijašume’ uz podršku Vojske Srbije, koja pomaže u krčenju šumskih puteva na teritoriji opština Lebane, Brus, Knjaževac i očekujemo u narednim danima da se još više stabilizuje tržište i da oko 110.000 domaćinstava u Srbiji, koliko se procenjuje da koristi ovaj energent, lakše dođe do peleta“, rekao je Lakićević.

Dodao je da je istovremeno tražnja za peletom povećana za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu i istakao da će kontrole biti nastavljene.

„Inspekcije su na terenu, do sada su koordinisane kontrole bile u 81 lokalnoj samoupravi, kod 297 stovarišta, prodajnih mesta, fabrika peleta, prilaznih puteva, privatnih placeva, pijaca. Od toga je kod 227 subjekata utvrđeno da poseduju svu dokumentaciju. Kod onih kod kojih su utvrđene nepravilnosti, a njih je za sada više od 60, podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka i zaplenjena je roba“, kazao je Lakićević.

  • MARIJA

    8.9.2022 #1 Author

    Pelet je neisplativ..

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.9.2022 #2 Author

    Da su malo azurniji bio bi bi veci procenat zaplene i kazni…

    Odgovori

  • goca87

    8.9.2022 #3 Author

    Čine sve ali nikako da stabilizuju…

    Odgovori

  • kaćica

    8.9.2022 #4 Author

    Vise su dosadni samo o grejanju i zimi.

    Odgovori

  • TATJANA

    9.9.2022 #5 Author

    Strozije bi trebalo

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    9.9.2022 #6 Author

    Država i treba da kontroliše tržište preleta jer je to energent.

    Odgovori

  • MAJA

    9.9.2022 #7 Author

    Valjda ce uspeti u tome, nadamo se

    Odgovori

  • VERA

    9.9.2022 #8 Author

    Inspekcije i treba da kontrolišu sve.

    Odgovori

  • Mike

    9.9.2022 #9 Author

    Na rečima čini i previše!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...