Ministarstvo poljoprivrede: Visok nivo bezbednosti hrane u Srbiji
20.11.2025 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rezultati novog monitoringa bezbednosti hrane u Srbiji pokazuju da je ogromna većina proizvoda bezbedna za upotrebu, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.
Poljoprivredna inspekcija je tokom 2025. godine uzorkovala 350 proizvoda širom zemlje, a 341 je bio u potpunosti ispravan.
Кontrole su obuhvatile hranu koju svako domaćinstvo redovno kupuje: keks i pecivo, kukuruz i žitarice, zamrznute maline i kupine, borovnice i jagode, suve smokve i šljive, orahe i kikiriki, mlevenu crvenu papriku, biber, suncokretovo i maslinovo ulje, čajeve, čokoladu i sokove.
„Upravo u tim proizvodima najčešće se otkrivaju problemi ako ih ima, pa je zato monitoring usmeren na najvažnije rizike – mikotoksine, ostatke pesticida, teške metale, akrilamid, pirolizidinske alkaloide i druge štetne supstance“, navodi se u saopštenju.
Od devet uzoraka koji nisu prošli kontrolu, najveći broj je „pao“ iz istih razloga kao i prethodnih godina: aflatoksin B1, povećan kadmijum, ostaci pesticida, akrilamid ili pirolizidinski alkaloidi.
Sva sporna roba uklonjena je iz prodaje, a inspekcija je detaljno proverila i proizvođače. U jednom slučaju proizvod je proglašen nebezbednim i odmah je sprovedena puna zakonska procedura.
Iako su rezultati uglavnom dobri, analize pokazuju da poseban oprez ostaje neophodan kod bobičastog i sušenog voća, kao i kod začina i nekih proizvoda od žitarica. Upravo tu, prema rečima inspekcije, i minimalna promena uslova u proizvodnji može da dovede do odstupanja. Zato će, kako je najavljeno, kontrola tih proizvoda biti nastavljena pojačanim tempom.
Pročitajte još:
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić istakao je da rezultati pokazuju da Srbija ima stabilan sistem kontrole hrane, ali i da oprez mora ostati stalan.
„Ohrabruje nas što je više od 97 odsto uzoraka ispravno. To znači da naši proizvođači poštuju standarde, da je sistem kontrole efikasan i da građani mogu da imaju poverenje u hranu koju kupuju. Ali naš posao tu ne staje. Nastavićemo sa pojačanim nadzorom u segmentima gde smo uočili rizike, jer je bezbednost hrane osnovna linija odbrane zdravlja potrošača“, rekao je on.















Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.