predviđene različite mere aktivne politike zapošljavanja

Ministarstvo za rad: Unapređenje položaja mladih na tržištu rada prioritet

SrbijaU fokusuVesti

12.8.2022 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Ministarstvo za rad: Unapređenje položaja mladih na tržištu rada prioritet Ministarstvo za rad: Unapređenje položaja mladih na tržištu rada prioritet
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana mladih, da je kontinuirana podrška mladima i unapređenje njihovog položaja... Ministarstvo za rad: Unapređenje položaja mladih na tržištu rada prioritet

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana mladih, da je kontinuirana podrška mladima i unapređenje njihovog položaja na tržištu rada jedan od prioriteta rada ministarstva.

„U prethodnom periodu zabeležen je trend smanjenja učešća mladih na evidenciji nezaposlenih, a Ministarstvo će nastaviti da pruža podršku mladima, kroz mere koje imaju za cilj jačanje motivacije za aktivno traženje posla i pripremu za tržište rada, kao i mere stručnog osposobljavanja i zapošljavanja“, navelo je ministarstvo, prenela je agencija Beta.

Kako je saopšteno, unapređenje položaja mladih na tržištu rada je jedan od ključnih ciljeva Strategije zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, a u skladu sa tim strateškim dokumentom predviđene su i različite mere aktivne politike zapošljavanja.

U prvoj polovini ove godine merama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno je oko 22.000 mladih osoba sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), od kojih je 4.000 koristilo direktnu finansijsku podršku.

Kako je navelo ministarstvo, velika podrška države uključivanju mladih na tržište rada ogledala se i u realizaciji programa „Moja prva plata“, koji je sproveden u dva ciklusa, u 2020. i u 2021. godini, a koji je u Briselu dobio međunarodno priznanje.

U toku prva dva ciklusa ovog programa bilo je uključeno oko 18.000 mladih, a iz ministarstva podsećaju da su u toku završne pripreme za sprovođenje trećeg kruga ovog programa, prenela je agencija Beta.

„U cilju unapređenja položaja mladih na tržištu rada, Srbija je počela i rad na uvođenju programa ‘Garancije za mlade’, koji podrazumeva da mladi dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili učenje kroz rad u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja“, navelo je ministarstvo.

Vlada Srbije osnovala je Koordinaciono telo za izradu i praćenje sprovođenja Plana implementacije „Garancije za mlade“, a u toku je rad na pripremi Nacrta plana implementacije ovog programa.

 • SUNCOKRET

  12.8.2022 #1 Author

  To i treba da bude jedan od osnovnih prioriteta.

  Odgovori

 • VERA

  13.8.2022 #2 Author

  Manoni samo nesto obecavaju. I ranije su donosili mere pa i salje mladi odlaze iz zemlje.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  13.8.2022 #3 Author

  Kasno su se setili i ništa konkretno nisu učinili prethodnih god. Samo prazna obećanja

  Odgovori

 • SNEZANA

  13.8.2022 #4 Author

  Sano jos i mladi da se trude vise

  Odgovori

 • GOCA BG

  14.8.2022 #5 Author

  Suituacija se nije promenila,nista se tu posebno nije promenilo…

  Odgovori

 • Milovan94

  14.8.2022 #6 Author

  I treba da im bude prioritet

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  14.8.2022 #7 Author

  To da su prioritet priča se godinama unazad i ništa… 57% mladih je bez posla i primanja!

  Odgovori

 • TATJANA

  14.8.2022 #8 Author

  Tako je bilo i do sad

  Odgovori

 • Ceca

  14.8.2022 #9 Author

  A ha

  Odgovori

 • NATI29

  14.8.2022 #10 Author

  Cesto spominju ovo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...