predviđene različite mere aktivne politike zapošljavanja

Ministarstvo za rad: Unapređenje položaja mladih na tržištu rada prioritet

SrbijaU fokusuVesti

12.8.2022 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Ministarstvo za rad: Unapređenje položaja mladih na tržištu rada prioritet Ministarstvo za rad: Unapređenje položaja mladih na tržištu rada prioritet
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana mladih, da je kontinuirana podrška mladima i unapređenje njihovog položaja... Ministarstvo za rad: Unapređenje položaja mladih na tržištu rada prioritet

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana mladih, da je kontinuirana podrška mladima i unapređenje njihovog položaja na tržištu rada jedan od prioriteta rada ministarstva.

„U prethodnom periodu zabeležen je trend smanjenja učešća mladih na evidenciji nezaposlenih, a Ministarstvo će nastaviti da pruža podršku mladima, kroz mere koje imaju za cilj jačanje motivacije za aktivno traženje posla i pripremu za tržište rada, kao i mere stručnog osposobljavanja i zapošljavanja“, navelo je ministarstvo, prenela je agencija Beta.

Kako je saopšteno, unapređenje položaja mladih na tržištu rada je jedan od ključnih ciljeva Strategije zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, a u skladu sa tim strateškim dokumentom predviđene su i različite mere aktivne politike zapošljavanja.

U prvoj polovini ove godine merama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno je oko 22.000 mladih osoba sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), od kojih je 4.000 koristilo direktnu finansijsku podršku.

Kako je navelo ministarstvo, velika podrška države uključivanju mladih na tržište rada ogledala se i u realizaciji programa „Moja prva plata“, koji je sproveden u dva ciklusa, u 2020. i u 2021. godini, a koji je u Briselu dobio međunarodno priznanje.

U toku prva dva ciklusa ovog programa bilo je uključeno oko 18.000 mladih, a iz ministarstva podsećaju da su u toku završne pripreme za sprovođenje trećeg kruga ovog programa, prenela je agencija Beta.

„U cilju unapređenja položaja mladih na tržištu rada, Srbija je počela i rad na uvođenju programa ‘Garancije za mlade’, koji podrazumeva da mladi dobiju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili učenje kroz rad u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja“, navelo je ministarstvo.

Vlada Srbije osnovala je Koordinaciono telo za izradu i praćenje sprovođenja Plana implementacije „Garancije za mlade“, a u toku je rad na pripremi Nacrta plana implementacije ovog programa.

  • SUNCOKRET

    12.8.2022 #1 Author

    To i treba da bude jedan od osnovnih prioriteta.

    Odgovori

  • VERA

    13.8.2022 #2 Author

    Manoni samo nesto obecavaju. I ranije su donosili mere pa i salje mladi odlaze iz zemlje.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    13.8.2022 #3 Author

    Kasno su se setili i ništa konkretno nisu učinili prethodnih god. Samo prazna obećanja

    Odgovori

  • SNEZANA

    13.8.2022 #4 Author

    Sano jos i mladi da se trude vise

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.8.2022 #5 Author

    Suituacija se nije promenila,nista se tu posebno nije promenilo…

    Odgovori

  • Milovan94

    14.8.2022 #6 Author

    I treba da im bude prioritet

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    14.8.2022 #7 Author

    To da su prioritet priča se godinama unazad i ništa… 57% mladih je bez posla i primanja!

    Odgovori

  • TATJANA

    14.8.2022 #8 Author

    Tako je bilo i do sad

    Odgovori

  • Ceca

    14.8.2022 #9 Author

    A ha

    Odgovori

  • NATI29

    14.8.2022 #10 Author

    Cesto spominju ovo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...