Okončan ministarski samit G20 u Veneciji

Ministri parafirali Pakt o globalnom minimalnom porezu

SvetVesti

10.7.2021 17:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ministri parafirali Pakt o globalnom minimalnom porezu Ministri parafirali Pakt o globalnom minimalnom porezu
Ministri finansija najvećih svetskih ekonomija, okupljenih oko Grupe G20, podržali su, u subotu, napore da se zaustave multinacionalne kompanije koje preusmeravaju dobit iz svojih... Ministri parafirali Pakt o globalnom minimalnom porezu

Ministri finansija najvećih svetskih ekonomija, okupljenih oko Grupe G20, podržali su, u subotu, napore da se zaustave multinacionalne kompanije koje preusmeravaju dobit iz svojih matičnih država u poreska utočišta, sa niskim poreskim stopama. Upozorili su i da nove varijante koronavirusa prete globalnom ekonomskom opravku, prenosi Reuters.

Takođe, učesnici sastanka su, kako se navodi u saopštenju objavljenom nakon završenog samita, „prepoznali potrebu da se obezbedi pravičan pristup vakcinama u siromašnim zemljama“. Međutim, za sada je još uvek nepoznato da li su osmišljeni i konkretni koraci kako to učiniti.

Poreski sporazum, danas parafiran od strane ministara finansija G20 u Veneciji, može se nazvati najvećom političkom inicijativom koja je proizišla iz njihovih razgovora. Ukoliko, na oktobarskom Samitu G20 u Rimu, i predsednici država članica ove Grupe, stave svoj potpis na postignut dogovor, to će značiti i kraj osam godina dugih prepirki oko važnog poreskog pitanja, zbog kog su neke od članica G20 izgubile mnogo novca.

Dogovor podrazumeva postojanje globalnog minimalnog poreza za firme od najmanje 15 odsto, koji bi odvratio multinacionalke od bežanja u poreska utočišta. To bi promenilo način na koji se visoko profitabilne multinacionalne kompanije, poput Amazona ili Google oporezuju, jer će se prilikom obračuna delimično voditi računa o tome gde prodaju svoje proizvode i usluge, umesto da budu oporezovani samo na lokaciji svog sedišta.

Nemački ministar finansija  Olaf Šolc (Olaf Scholz) potvrdio je novinarima u subotu, da su sve ekonomije G20 uključene u „Poreski pakt“, dok je američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Iellen) priznala da se nekoliko manjih zemalja još uvek protive tome, poput Irske i Mađarske. Međutim, dodala je i da će do oktobra ove države biti „dodatno podstaknute da potpišu pakt“.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc, foto: Tanjug/AP

„Pokušaćemo to da uradimo, iako ne smatram da je neophodno da u ovo baš svaka zemlja bude uključena. Ovaj sporazum sadrži svojevrsni mehanizam izvršenja koji se može koristiti kako bi se osiguralo da zemlje koje ne žele da učestvuju, ne podrivaju funkcionisanje ovog, globalnog sporazuma“, naglasila je Jelen, a prenosi The Irish Times.

Kako se moglo čuti nakon sastanka u subotu, sporazum nisu podržali ministri finansija Irske, Estonije, Mađarske, Kenije, Nigerije, Šri Lanke, Barbadosa, St Vincent i Grenadini.

Iako deluje da je „Poreski pakt“ znak apsolutnog slaganja partnera EU i SAD, može se ipak čuti da se zvanični Vašington ne slaže sa posebnim planom EU koji predviđa digitalni namet na tehnološke kompanije. Prema tvrdnjama Amerikanaca, plan EU nije u skladu sa, mnogo širim globalnim spoorazumom.

U saopštenju koje je izdato nakon sastanka ministara finansija G20, ističe se izrazita zabrinutost da „porast širenja Delta soja koronavirusa, u kombinaciji sa nejednakim pristupom vakcinama, predstavlja rizik za globalni ekonomski oporavak“.

Navodeći dosadašnja poboljšanja u globalnoj perspektivi, u saopštenju se, ipak, ističe i da „oporavak karakterišu velike razlike u zemljama i unutar njih, što predstavlja veliki rizik, posebno u situaciji nejednakog tempa vakcinacije i pojave novih sojeva“.

Francuski ministar finansija Bruno La Mer (Bruno Le Marie) naglašava da „sve zemlje moraju poboljšati performanse vakcinacije“.

„Imamo vrlo dobre ekonomske prognoze za ekonomije G20 i jedina prepreka na putu ka brzom ekonomskom oporavku je rizik od novog talasa pandemije“, naglasio je La Mer.

Prema poslednje popisu agencije Reuters, porast obolelih izrazit je u 69 zemalja sveta.

Članice G20 čine više od 80 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda, 75 odsto globalne trgovine i 60 odsto stanovništva planete.

Prema procenama ekonomskih stručnjaka, navedeni „Poreski pakt“ neće bitnije uticati na Srbiju. Kako je portal Biznis.rs već pisao, ostaje da se vidi da li će propisivanjem pravila biti moguće odvratiti privredna društva da optimalizuju svoje poreske troškove, ili će se samo povećati troškovi ove optimalizacije koja će biti dostupna, ali isplativa samo najvećima.

Tagovi
G20

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...