Ustoličenje novog poglavara Srpske pravoslavne crkve

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh srpski

KulturaLifestyleSrbijaVesti

19.2.2021 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh srpski Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh srpski
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) izabran je za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz Jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala... Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh srpski

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) izabran je za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz Jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Naslednik patrijarha Irineja, vladika Porfirije, dobio je najviše glasova tokom tajnog glasanja – 31 arhijerej glasao je za njega, 30 je glasalo za Irineja Bačkog, a 25 za episkopa banjalučkog Jefrema.

Sabor je prvi put zasedao u Hramu Svetog Save, a izbor novog srpskog patrijarha trajao je kraće od četiri sata.

Kako je saopštila Informativna služba SPC, odmah posle izbora služeno je „blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije“ Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom Porfiriju.

Njegov izbor oglasila su i zvona sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu.

Sveta Arhijerejska Liturgija na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja novog srpskog patrijarha Porfirija biće održana u petak u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Foto: Tanjug

Vladika Porfirije rođen je 1961. godine u Bečeju, a na krštenju je dobio ime Prvoslav.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je tada episkop raško-prizrenski, a kasnije patrijarh Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Postdiplomske studije završio je u Atini, a potom dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Godine 2005. formirao je terapijsku zajednicu „Zemlja živih“, koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Episkop Porfirije je, već deceniju predsednik Upravnog odbora srpskog privredngo društva “Privrednik“ u Zagrebu, koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Kao predstavnik svih crkava i verskih zajednica 2005. godine izabran je za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Savet ga je za svog predsednika izabrao 2008.

Od jula 2014. mitropolit je zagrebačko-ljubljanski.

Tagovi
SRBIJA VESTI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...