dezinflacija na pravom putu

MMF: Francuska privreda zabeležiće rast 0,9 odsto ove godine, a sledeće 1,3 procenta

EUVesti

13.7.2024 11:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

MMF: Francuska privreda zabeležiće rast 0,9 odsto ove godine, a sledeće 1,3 procenta MMF: Francuska privreda zabeležiće rast 0,9 odsto ove godine, a sledeće 1,3 procenta
Očekuje se da će francuska privreda rasti za 0,9 odsto ove godine i 1,3 procenta sledeće, prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). „Uprkos usporavanju... MMF: Francuska privreda zabeležiće rast 0,9 odsto ove godine, a sledeće 1,3 procenta

Očekuje se da će francuska privreda rasti za 0,9 odsto ove godine i 1,3 procenta sledeće, prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

„Uprkos usporavanju oporavka u 2023. godini, francuska privreda je ostala relativno otporna suočena sa finansijskim zaoštravanjem i slabijom spoljnom tražnjom evrozone“, naveo je MMF, prenosi Anadolu Agnecy.

Predviđeno je da će francuski ekonomski rast u srednjem roku konvergirati ka svojoj potencijalnoj stopi od 1,3 odsto.

Finansijska institucija je navela da je realni BDP porastao 1,1 odsto u 2023. godini, što je podržano neto izvozom, dok je potrošnja ostala slaba.

„Inflacija je nastavila da opada od svog vrhunca početkom 2023. godine, uprkos izvesnoj volatilnosti usled ukidanja mera energetske podrške i odloženog prilagođavanja plata“, navodi se u saopštenju.

Dezinflatorni proces je na pravom putu, a očekuje se da će glavna inflacija dostići 2,3 odsto u 2024. i vratiti se na dva u prvoj polovini 2025. godine.

MMF je primetio da bi politička fragmentacija i neizvesnost politike mogle da odlože fiskalnu konsolidaciju i reformske napore, koji utiču na poverenje i javne finansije.

  • Lelica

    14.7.2024 #1 Author

    Bitno da su u porastu

    Odgovori

  • HANA

    14.7.2024 #2 Author

    Da se pomere sa „mrtve tačke“ i oni…🤡

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.