Ekonomska predviđanja zavisiće od zdravstvenih prognoza

MMF očekuje da će hrvatski ekonomski rast dostići 5,8 odsto

NovacRegionVesti

10.1.2022 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF očekuje da će hrvatski ekonomski rast dostići 5,8 odsto MMF očekuje da će hrvatski ekonomski rast dostići 5,8 odsto
Nejasnoće vezane za zaraznost i smrtnost omikron varijante virusa Covid-19 navele su institucije koje se bave procenom ekonomskog rasta na dodatni oprez. Iz Međunarodnog... MMF očekuje da će hrvatski ekonomski rast dostići 5,8 odsto

Nejasnoće vezane za zaraznost i smrtnost omikron varijante virusa Covid-19 navele su institucije koje se bave procenom ekonomskog rasta na dodatni oprez.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) najavljeno je odlaganje objave procene rasta svetske ekonomije, te će zimske prognoze biti objavljene 25. januara, nedelju dana kasnije u odnosu na planirano. Ovaj potez nije začudio ekonomskog analitičara Željka Lovrinčevića, piše SEEbiz.

Kako Lovrinčević navodi, do pre nedelju dana ista stvar se događala s projekcijama kretanja zaraze, kada su svi u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama zastali dok ne dobiju relevantne informacije o omikron soju. On dodaje da su trenutno u opticaju dva moguća scenarija – onaj prema kome je omikron manje opasan od delte i drugi, prema kome je jednako opasan kao i prethodna varijanta.

Ta dva scenarija će, uveren je Lovrinčević, biti aktuelna idućih mesec ili dva dana, a ekonomska i sva druga predviđanja zavisiće od prognoza zdravstvenih institucija.

Procene ekonomskih institucija temeljiće se na tome koliko će rigidne ili liberalne mere primeniti zemlje u borbi s virusom, pri čemu Lovrinčević upozorava kako veliki upitnik pred ekonomiste stavlja razvoj situacije u Kini, budući da će puno toga u kretanju svetske ekonomije zavisiti od toga hoće li se ta zemlja i dalje držati politike nulte tolerancije, zbog koje se u ovoj godini očekuje značajno usporavanje njene ekonomije.

Kad je reč o Hrvatskoj, MMF je u oktobru podigao procenu rasta hrvatske ekonomije u 2021. godini na 6,3 odsto, a poboljšao je i prognozu rasta za ovu godinu, na 5,8 odsto. Hoće li se te procene dodatno korigovati biće jasno krajem januara.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je na sednici otkrio kako vlada za celu 2021. godinu očekuje dvocifreni ekonomski rast, što je više od poslednje prognoze rasta BDP od devet odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...