MMF PREDVIĐA JOŠ GORI SCENARIO ZBOG PANDEMIJE Pad globalne privrede od skoro pet odsto

IzdvajamoSvetVesti

25.6.2020 09:40 Autor: Marija Jovanović 0

MMF PREDVIĐA JOŠ GORI SCENARIO ZBOG PANDEMIJE Pad globalne privrede od skoro pet odsto MMF PREDVIĐA JOŠ GORI SCENARIO ZBOG PANDEMIJE Pad globalne privrede od skoro pet odsto
Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da se ove godine očekuje pad globalne privrede od 4,9 odsto, što je znatno više u odnosu na... MMF PREDVIĐA JOŠ GORI SCENARIO ZBOG PANDEMIJE Pad globalne privrede od skoro pet odsto

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da se ove godine očekuje pad globalne privrede od 4,9 odsto, što je znatno više u odnosu na tri odsto, koliko se predviđalo u aprilu.  

„Pandemija Covid-19 imala je negativniji uticaj na ekonomsku aktivnost u prvoj polovini 2020. godine nego što je predviđano, a očekuje se da će i oporavak biti postupniji nego što je ranije prognozirano“, navodi se u ažuriranom izveštaju MMF”.

Kada je reč o 2021. godini MMF predviđa globalni rast od 5,4 odsto, u odnosu na aprilsku projekciju od 5,8 posto.

Foto: Pixabay.com

Ova finansijska institucija objasnila je da su najniže revidirane procene posledica mera socijalnog distanciranja koje će u zemljama verovatno ostati na snazi i u toku druge polovine godine, što pogađa produktivnost i lance snabdevanja.

Fond takođe predviđa da će globalni javni dug premašiti 100 odsto BDP u ovoj godini.

Prema osnovnom scenariju MMF, globalni javni dug dostići će istorijski rekord u 2020. i 2021. godini, od 101,5 posto BDP, odnosno 103,2 procenta BDP, respektivno. Pored toga, prosečan ukupan fiskalni deficit će porasti na 13,9 odsto BDP ove godine, što je za 10 procentnih poena više u odnosu na 2019.

„Strmi pad aktivnosti praćen je katastrofalnim udarom na globalno tržište rada“, naveo je MMF, napominjući da će globalni pad radnih sati u drugom kvartalu verovatno biti ekvivalentan gubitku od više od 300 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom.

Foto: Pixabay.com

U ažuriranom izveštaju nisu date procene očekivanog pada u svim zemljama sveta pojedinačno, pa ni za Srbiju, već samo za vodeće svetske ekonomije.

Tako sada predviđa pad američke privrede od 8,0 odsto u ovoj godini, umesto pada od 5,9 procenata koliko je prognozirao u aprilu.

Fond takođe očekuje dublji pad evrozone, od 10,2 odsto u 2020. godini, a Brazilu, Meksiku i Južnoj Africi prognozira recesiju od 9,1, 10,5 i 8,0 odsto, respektivno, navodi CNBC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...