Kristalina Georgieva smatra da će se oporavak globalne ekonomije ubrzati

MMF upozorava na rast kamatnih stopa u celom svetu

SvetVesti

10.5.2021 07:30 Autor: Ljiljana Begović 0

MMF upozorava na rast kamatnih stopa u celom svetu MMF upozorava na rast kamatnih stopa u celom svetu
Predsednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva rekla je na konferenciji koju je organizovao Evropski univerzitetski institut (European University Institute), da je potrebno vrlo... MMF upozorava na rast kamatnih stopa u celom svetu

Predsednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva rekla je na konferenciji koju je organizovao Evropski univerzitetski institut (European University Institute), da je potrebno vrlo pažljivo povući političku podršku koja se pruža u okviru borbe protiv pandemije korona virusa, te da bi svet trebalo da se pripremi za rastuće kamatne stope.

Istakavši da je globalna ekonomija počela u aprilu da pokazuje znake oporavka, Georgieva je navela da su ekonomije Sjedinjenih Američkih Država i Kine “dva motora koji snažno rade”.

Dodala je i kako očekuje da će Evropska unija (EU) zahvaljujući vakcinaciji već u letnjim mesecima sustići ove dve ekonomije, napominjući da veruje da će se oporavak ubrzati.

Kristalina Georgieva/Foto: Flickr @International Monetary Fund

Podsetivši da se očekuje da će globana ekonomija ove godine porasti za šest, a sledeće za 4,4 odsto, Georgieva je istakla da je neujednačen oporavak među državama i dalje ozbiljan problem.

Ona je naglasila da je neminovno da politička podrška koja je pružena u borbi protiv pandemije bude povučena, dodajući da je jako važno da to bude sprovedeno vrlo pažljivo.

“Trebalo bi da se pripremimo za rast kamatnih stopa. Posebno je važno pratiti kamatne stope u SAD, jer tamo postoji značajno kretanje”, rekla je Georgieva, prenosi Aljazeera Balkans.

Kako je navela, države koje još ne beleže rast i koje imaju nagomilane dugove, mogle bi se naći u dosta teškoj situaciji u potencijalnom okruženju rastućih kamatnih stopa.

Komentarišući rasprave o ukidanju prava na intelektualno vlasništvo za vakcine protiv Covid-19, Georgieva je istakla da postoje snažni ekonomski argumenti za uklanjanje prepreka za proizvodnju i distribuciju vakcina, ali da bi ukidanje prava na intelektualno vlasništvo trebalo da prate i druge mere.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...