BURA ZBOG PREDLOGA O NAPUŠTANJU PATENTNE ZAŠTITE ZA VAKCINE

Nemačka protiv, SAD i Rusija za suspenziju prava intelektualne svojine

EULifestyleSvetVestiZdravlje

7.5.2021 11:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nemačka protiv, SAD i Rusija za suspenziju prava intelektualne svojine Nemačka protiv, SAD i Rusija za suspenziju prava intelektualne svojine
Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je protivljenje predlogu američke administracije da se obustave prava intelektualnog vlasništva za vakcine protiv Covid-19, navodeći da bi to... Nemačka protiv, SAD i Rusija za suspenziju prava intelektualne svojine

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je protivljenje predlogu američke administracije da se obustave prava intelektualnog vlasništva za vakcine protiv Covid-19, navodeći da bi to imalo „ozbiljne implikacije“ na proizvodnju vakcina širom sveta.

Angela Merkel je rekla da su ograničavajući faktori u snabdevanju vakcinama „proizvodni kapaciteti i visoki standardi kvaliteta, a ne patenti“. „Zaštita intelektualnog vlasništva je izvor inovacija i tako mora ostati u budućnosti“, navela je nemačka kancelarka, prenosi Financial Times.

Šefica nemačke vlade odgovorila je kabinetu američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), koji je saopštio da će, iako „snažno veruje“ u zaštitu intelektualne svojine, podržati odricanje od tih pravila kada su u pitanju vakcine protiv korona virusa.

Foto: Tanjug/AP

Mnoge zemlje žele ukidanje patenata, autorskih prava i zaštite industrijskog dizajna i poverljivih informacija u vezi sa vakcinama protiv Covid-19. One pozivaju na suspenziju takvih zaštita na nekoliko godina kako bi se ubrzala proizvodnja vakcina. Takvu ideju podržavaju zemlje u razvoju, prenosi Deutsche Welle.

Odricanje od prava intelektualne svojine omogućilo bi bilo kojem proizvođaču farmaceutskih proizvoda u svetu da pravi vakcine bez straha da će biti tužen zbog kršenja prava intelektualne svojine. „Ovo je globalna zdravstvena kriza, a vanredne okolnosti pandemije zahtevaju vanredne mere“, izjavila je Ketrin Taj (Katherine Tai), savetnica za trgovinu američkog predsednika.

SAD će, prema njenim rečima, „aktivno učestvovati“ u pregovorima sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) o izuzeću pomenutih patenata iz pravila zaštite intelektualne svojine, što je naišlo na različita reagovanja u zemljama koje proizvode vakcine.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin pružio je podršku američkom predlogu. „Pandemija je vanredna situacija. Nema sumnje, Rusija bi podržala takav pristup“, rekao je Putin. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se raduje „aktivnim i konstruktivnim razgovorima sa svim stranama u okviru STO kako bi se postigao efikasan i pravedan sporazum“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da je otvoren za ideju odricanja od prava intelektualne svojine, ali „stvarnost je danas da uska grla nisu cena ili patenti“. „Možete da prenesete intelektualno vlasništvo farmaceutskim kompanijama u Africi, ali one nemaju platformu za pravljenje vakcina“, rekao je Makron.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) navela je da je Brisel „spreman da razgovara“ o tome kako bi predlog mogao pomoći u suočavanju sa trenutnom krizom „na efikasan i pragmatičan način“. Ona je takođe inistirala da je prioritet zemalja koje proizvode vakcine da uklone prepreke izvozu i reše prekide u lancu snabdevanja.

„Evropa je jedini demokratski region u svetu koji uveliko izvozi vakcine. SAD, velika zemlja koja proizvodi vakcine, rezervisale su većinu proizvodnje za domaću upotrebu“, navela je ona. Španija je pružila podršku američkom predlogu, ističući da je potrebno učiniti više kako bi se obezbedile vakcine za zemlje u razvoju.

Ministarstvo spoljnih poslova Brazila usprotivilo se američkom predlogu, navodeći da su „materijalna ograničenja proizvodnih kapaciteta najveće usko grlo za pristup vakcinama“. Vakcine je gotovo nemoguće kopirati bez podrške laboratorija koje su ih razvile, čak i uz pomoć patenta, ocenio je brazilski ministar Karlos Alberto de Franko (Carlos Alberto de Franco).

Foto: Tanjug/AP

Ideji od odricanja od prava na patente usprotivila se i nemačka startap kompanija BioNTech koja je razvila vakcinu u saradnji sa farmaceutskom kućom Pfizer. BioNTech je upozorio na rizike otvaranja proizvodnje za kompanije bez iskustva sa RNK vakcinama.

„Zajedno sa kompanijom Pfizer sarađujemo sa raznim organizacijama širom sveta kako bismo podržali snabdevanje vakcinama populaciji širom sveta“, saopštio je BioNTech, navodeći da će nastaviti distribuciju vakcina po neprofitnoj ceni, kao i da patenti nisu ograničavajući faktor proizvodnje.

Foto: Tanjug

Kompanija Moderna saopštila je da bi širenje kapaciteta za proizvodnju vakcina podrazumevalo zapošljavanje i obučavanje veštinama rada sa RNK novih kadrova iz tradicionalnih farmaceutskih industrija.

Stručnjaci ocenjuju da bi eventualno odricanje od patentne zaštite obeshrabrilo buduće investicije u taj sektor, kao i da bi to moglo dovesti do kraha čitave industrije, koja je pokazala da jedina može da donese održivo rešenje za tekuću globalnu zdravstvenu, ekonomsku i socijalnu krizu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...