Izgleda da će nemački regulatori odobriti nastavak rada ruskim brodovima

Moguć završetak Severnog toka 2 do juna

SvetVesti

6.5.2021 10:37 Autor: Gordana Bulatović 3

Moguć završetak Severnog toka 2 do juna Moguć završetak Severnog toka 2 do juna
Ruski brod Akademik Cherskiy započeo je polaganje završne faze gasovoda Severni tok 2 (ST2) u danskim vodama, preneo je S&P Global. Akademik Cherskiy ima... Moguć završetak Severnog toka 2 do juna

Ruski brod Akademik Cherskiy započeo je polaganje završne faze gasovoda Severni tok 2 (ST2) u danskim vodama, preneo je S&P Global.

Akademik Cherskiy ima dinamičke mogućnosti pozicioniranja što omogućava brže postavljanje cevi i pridružio se cevopolagaču Fortuna, koji izvodi radove južno od danskog ostrva Bornholm u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni ove zemlje (EEZ). Brod je isplovio iz luke Vismar u Nemačkoj još četvrtog marta i proveo skoro četiri nedelje u priobalju Kalinjingrada pre nego što je izveo morska ispitivanja u danskim vodama.

Prema obaveštenju Danske pomorske uprave, posao cevopolaganja izvode ruski brodovi Fortuna i Akademik Cherskiy, a pomažu im i plovila Baltiiskii Issledovatel i Murman. Njihova dozvola za boravak u danskim vodama važi do septembra 2021. godine.

Kraj je na vidiku

Fortuna je do sada radila nešto sporijim tempom od prethodnog broda na tom zadatku, koji je bio u vlasništvu švajcarske kompanije Allseas, koja se povukla iz projekta u decembru 2019. godine, nakon američke pretnje sankcijama.

Međutim, sada je došlo do naglog ubrzanja radova.

Šef energetskog komiteta ruske Državne dume Pavel Zavaljni ističe da će Severni tok 2 biti završen na vreme da bi njime počeo da protiče gas već od kraja ovog leta. Zavaljni je na sastanku sa nemačkim parlamentarcima izrazio nadu da će oba smera biti postavljena „najkasnije do juna“.

Zaključno sa 31. martom položeno je ukupno 2.339 km dvosmernog cevovoda, ukupne planirane dužine od 2.460 km. Trebalo je položiti približno 121 km u moru – 93 km u danskim vodama i 28 km u nemačkim vodama.

Trenutno je dozvola za postavljanje cevi u nemačkim vodama suspendovana nakon što je jedna ekološka grupa podnela žalbu na građevinsku dozvolu sudu u Hamburgu.

Ekološka grupa Deutsche Umvelthilfe (DUH) ističe da Savezna pomorska i hidrografska agencija (BSH) nije adekvatno uzela u obzir faktore životne sredine kada je u januaru dodelila dozvolu za nastavak radova na polaganju cevovoda u priobalju Nemačke u periodu do maja.

Ipak, najnovije vesti iz Nemačke govore o tome da će pomorski regulatori moguće već za koji dan odobriti nastavak rada ruskim cevopolagačima.

  • ZORICA.S

    6.5.2021 #1 Author

    Naravno da ce popusti,koliko su im zla samo naneli tokom drugog svetskog rata,tuzno…bravo za Ruse!!!!

    Odgovori

  • N.N.

    6.5.2021 #2 Author

    Lepe vesti.

    Odgovori

  • Milovan94

    6.5.2021 #3 Author

    Super.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...