Cena nafte Brent opala za devet odsto u 2024.

Morgan Stanley smanjio prognoze zarade za evropske energetske kompanije

BankeNovacSvetVesti

29.8.2024 16:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

Morgan Stanley smanjio prognoze zarade za evropske energetske kompanije Morgan Stanley smanjio prognoze zarade za evropske energetske kompanije
Banka Morgan Stanley smanjila je svoje prognoze za najveće evropske kompanije iz sektora nafte i gasa, predviđajući da će opadajuće cene energenata dodatno pritisnuti... Morgan Stanley smanjio prognoze zarade za evropske energetske kompanije

Banka Morgan Stanley smanjila je svoje prognoze za najveće evropske kompanije iz sektora nafte i gasa, predviđajući da će opadajuće cene energenata dodatno pritisnuti prinose za akcionare naredne godine.

Analitičari banke smanjili su ciljne cene akcija kompanija BP, TotalEnergies, Shell, Equinor i Repsol od devet do 14 procenata, upozoravajući da postoji rizik od pada od deset procenata u prognozama zarade i novčanog toka za sledeću godinu u celom sektoru, prenosi Financial Times.

U istraživačkoj belešci, Morgan Stanley je naveo da su akcije energetskih kompanija tradicionalno beležile rast pod četiri uslova, kada su cene nafte i gasa, kamatne stope i inflaciona očekivanja rasle, a ostatak tržišta bio u zastoju.

„Kada pregledamo ovaj kontrolni spisak, otkrivamo da nijedan od ovih uslova trenutno nije prisutan. U stvari, većina ovih faktora ukazuje u suprotnom pravcu,” naveli su analitičari banke.

U protekloj godini, cena referentne Brent nafte opala je za više od devet procenata, na oko 76 dolara po barelu, pri čemu je potražnja usporena uglavnom zbog slabijeg ekonomskog rasta u Kini. Prognozirano je da će Brent naftom trgovati po ceni od 75 dolara po barelu, dok će cene gasa pasti na 25 evra po MWh do kraja 2025. godine zbog sličnog viška u proizvodnji.

Morgan Stanley veruje da će sledeće godine potražnja za naftom porasti za 1,2 miliona barela dnevno, ali da će to biti nadmašeno povećanjem ponude od čak 2,6 miliona barela dnevno, jer i OPEC i zemlje izvan ove organizacije povećavaju proizvodnju.

Kao rezultat toga, analitičari banke Morgan Stanley izrazili su sumnju da su „otkupi akcija trenutno maksimalno iskorišćeni” i da će akcije energetskih kompanija zaostajati za drugim sektorima evropskog tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.