MUP OTVORIO ŠALTERE ZA GRAĐANE Zakazivanje termina putem interneta, slanje dokumentacije preporučenom poštom

SrbijaVesti

11.5.2020 08:04 Autor: Redakcija Biznis.rs

MUP OTVORIO ŠALTERE ZA GRAĐANE Zakazivanje termina putem interneta, slanje dokumentacije preporučenom poštom MUP OTVORIO ŠALTERE ZA GRAĐANE Zakazivanje termina putem interneta, slanje dokumentacije preporučenom poštom
Od ponedeljka, 11. maja, počinju sa radom šalteri Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova u policijskim upravama i stanicama na kojima građani mogu... MUP OTVORIO ŠALTERE ZA GRAĐANE Zakazivanje termina putem interneta, slanje dokumentacije preporučenom poštom

Od ponedeljka, 11. maja, počinju sa radom šalteri Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova u policijskim upravama i stanicama na kojima građani mogu podneti zahteve za izdavanje ličnih dokumenata i obaviti druge poslove.

Na šalterima policijskih uprava i stanica građani će moći da obave poslove prijave prebivališta i boravišta, podnesu zahtev za izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, registracije vozila, oružja, državljanstva, kao i da podignu ta dokumenta, saopštio je MUP.

Uprava za upravne poslove preporučuje građanima da zahteve za prvu registraciju i promenu vlasništva vozila, promenu podataka upisanih na saobraćajnoj dozvoli i druge zahteve vezane za registraciju vozila policijskim stanicama i upravama šalju preporučenom poštom.

Spisak dokumentacije potrebne za ove poslove građani mogu naći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, a uz dokumentaciju potrebno je dostaviti i kontakt telefon podnosioca zahteva, preko koga će biti obavešten o terminu za uručenje dokumenata, saopštio je MUP.

U vezi sa registracionim nalepnicama za vozila upisana u jedinstveni registar, Uprava za upravne poslove ističe da će se one, do 1. jula 2020. godine, izdavati isključivo na tehničkom pregledu vozila.

Građani, kao i ranije, termin za podnošenje zahteva za ličnu kartu i pasoš mogu zakazati preko portala eUprava, a lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja, važiće do okončanja postupaka i donošenja odluka po zahtevima za izdavanje ličnih dokumenata, koji budu podneti u roku od 30 dana od prestanka vanrednog stanja.

Kako je saopšteno, prijavu prebivališta za novorođeno dete roditelji, sa skeniranom dokumentacijom i drugim potrebnim podacima, mogu podneti elektronskim putem na imejl drzavljanstvalk.odsekuup@mup.gov.rs .

Od ponedeljka, Uprava za strance Policijske uprave za grad Beograd radiće sa strankama svakog dana, i vikendom, od 8 do 18. 30 časova, a termini za dolazak u prostorije ove uprave moći će da se zakažu na telefon 011-3618-972 ili imejl- adresu upravazastrance@mup. gov. rs.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da je prilikom posete policijskim upravama i stanicama potrebno poštovati propisane mere zaštite.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.