kalkulacije ukazuju na konačni pad cene benzina

Na crnogorskim benzinskim pumpama od ponedeljka se očekuje jeftinije gorivo

RegionVesti

6.11.2021 12:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Na crnogorskim benzinskim pumpama od ponedeljka se očekuje jeftinije gorivo Na crnogorskim benzinskim pumpama od ponedeljka se očekuje jeftinije gorivo
Cene goriva na benzinskim pumpama u Crnoj Gori od ponedeljka bi konačno, nakon 14 poskupljenja od početka godine, trebalo da budu niže. Prema kalkulacijama... Na crnogorskim benzinskim pumpama od ponedeljka se očekuje jeftinije gorivo

Cene goriva na benzinskim pumpama u Crnoj Gori od ponedeljka bi konačno, nakon 14 poskupljenja od početka godine, trebalo da budu niže.

Prema kalkulacijama od petka eurodizel i lož ulje će najverovatnije pojeftiniti po dva centa, dok bi cene dve vrste benzina ostale na istom, prenosi crnogorska agencija Mina.

Tako da će nova cena eurodizela od poneeljka najverovatnije biti 1,32 erva, a lož ulja 1,29 evra. Cena eurosupera 98 bi ostala na 1,5 evro, a eurosupera 95 na 1,46 evra.

U odnosu na pre dve sedmice kada je rađeno prethodno usaglašavanje cena naftnih derivata, desilo se nekoliko međunarodnih događaja koji su uticali na blagi pad cena sirove nafta.

Nakon što je Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) donela odluku da postepeno povećava proizvodnju, reagovao je predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džozef Bajden (Joseph Biden), koji je tražio da se proizvodnja hitno i značajno poveća kako bi se rashladilo ugrejano tržište naftnih derivata i rekordne cene.

Nakon toga je tržište reagovalo blagim padom cena očekujući da će OPEC povećati proizvodnju.

Međutim, OPEC je u četvrtak, pre svih Saudijska Arabija, odbio taj zahtev navodeći da će tek u decembru imati rast proiozvodnje i to ne onaj koji je Biden tražio, već samo delimično za još oko 200 hiljada barela dnevno. To je uticalo na blagi rast ciena sirove nafte u petak, ali su one ostale niže u odnosu na dane nakon Bajdenovog pisma.

OPEC je svoj stav da postepeno povećavaju proizvodnju obrazložio time da još nije izvestan oporavak ekonomije usled pandemije, kao i da ne žele da rizikuju da povećaju proizvodnju, a da se desi novo usporavanje ekonomije kao pre godinu i po kada je barel koštao jedan američki dolar. Cena na međunarodnim tržištima u petak je bila oko 81 dolara za barel.

  • Anna

    7.11.2021 #1 Author

    I sa pojeftinjenjem cene goriva su prilično visoke

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...