mađarska će podržati samo onaj sporazum koji ne šteti njenim interesima

Na korak od dogovora o globalnom korporativnom porezu

NovacSvetVesti

6.10.2021 15:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na korak od dogovora o globalnom korporativnom porezu Na korak od dogovora o globalnom korporativnom porezu
Svet se približio na milimetar do postizanja dogovora o globalnim korporativnim porezima, a sporazum bi mogao da bude potpisan u Vašingtonu sledeće nedelje ili... Na korak od dogovora o globalnom korporativnom porezu

Svet se približio na milimetar do postizanja dogovora o globalnim korporativnim porezima, a sporazum bi mogao da bude potpisan u Vašingtonu sledeće nedelje ili na sastanku G20 krajem oktobra, izjavio je u sredu francuski ministar finansija Bruno L’ Mer (Bruno Le Maire).

„Čvrsto sam rešen da utrem put konsenzusu jer smo na milimetar udaljeni od globalnog sporazuma o novom međunarodnom sistemu oporezivanja za 21. vek, i ne bismo smeli da propustimo priliku za izgradnju tog novog sistema oporezivanja“, rekao je L’ Mer, preneo je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Mogli bismo, dodao je, sledeće nedelje tokom sastanaka u Vašingtonu, ili na sastanku G20 u Rimu krajem oktobra, da potpišemo konačni sporazum o medunarodnom poreskom sistemu.

S druge strane, Budimpešta će podržati samo onaj sporazum o globalnom minimalnom porezu na dobit koji ne šteti mađarskim interesima i predlaže desetogodišnji prelazni period, saopštio je u sredu mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto (Péter Szijjártó).

Sijarto je naveo u saopštenju da je Mađarska, koja ima poresku stopu na dobit preduzeća od devet odsto, takođe dala preporuke o određenim izuzimanja i o tome kako da se tretiraju troškovi rada i vrednost opreme kompanija pri određivanju minimalnog poreza.

„Ako druge zemlje prihvate ovo, onda bi moglo doći do kompromisa koji bi omogućio uvođenje globalnog minimalnog poreza a koji ne bi naštetio mađarskim interesima“, poručio je mađarski ministar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...