Poljoprivrednicima obećana pomoć u proizvodnju i velika ulaganja u infrastrukturu

Na pomolu rešenje za povrtare iz Leskovca

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

20.7.2021 08:30 Autor: Marija Jovanović

Na pomolu rešenje za povrtare iz Leskovca Na pomolu rešenje za povrtare iz Leskovca
U leskovačkom selu Svircu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je sa povrtarima koji su u proteklih desetak dana zbog niske cene dva puta građanima... Na pomolu rešenje za povrtare iz Leskovca

U leskovačkom selu Svircu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je sa povrtarima koji su u proteklih desetak dana zbog niske cene dva puta građanima besplatno delili paradajz na ulici. Poljoprivrednicima su obećana velika ulaganja u infrastrukturu, ali i pomoć u proizvodnji.

Nedimović je rekao da će država pomoći proizvođačima da unaprede proizvodnju i prilagode se tržištu, dok će sa druge strane uložiti u puteve kako bi lakše prevozili proizvode. Na sastanku je takođe najavljeno da će ministarstvo pokušati da nađe investitora za otvaranje fabrike za preradu paradajza u Leskovcu.

„Poljoprivrednici na prostoru Jablaničkog okruga mogu da očekuju ulaganja države u putnu mrežu kako bi što lakše roba prevozila, zatim automatsku protivgradnu zaštitu na planini Kukavici 2022. godine, a dogovoreno je i još nekoliko investicija po selima, kada je reč o putevima, mostovima preko lokalnih reka“, kazao je ministar.

Foto: Rawpixel.com

Nakon dve nedelje boljitak je već vidljiv. Polako rastu cene, kreće izvoz, pa je i berba u Svircu uzela maha, prenosi RTS.

„Cena je već skočila na 40 dinara, evo danas trenutno beremo za Grčku, pakujemo u plastičnoj ambalaži, nadamo se, nije to loša cena, ali nadamo se da će da krene bolje, da dođe na nekih 50-60 dinara“, kaže proizvođač paradajza Dalibor Kocić.

Od ranog jutra pune ruke posla i za Trajkoviće. More paradajza, a ovo je rod iz tek polovine jednog plastenika.

„Ima puno plodova koji su ostali neobrani uopšte, ali videćemo šta će da se desi za nekoliko dana. Ko naiđe – kupac, nemamo određeno, ko naiđe njemu ćemo da damo“, kaže Nebojša Trajković, proizvođač iz Svirca.

Sa većim izvozom biće bolje, nadaju se proizvođači, zaštita i pomoć stižu od države kroz ulaganje u protivgradnu zaštitu i prerađivačke kapacitete i insistiranje na poštovanju CEFTA sporazuma.

„Poslednje dve godine problem je nastao usled ozbiljnih klimatskih promena, mi moramo da se prilagodimo tome i da odgovorimo zahtevima tržišta i da pokušamo da damo novac da se unapredi ta poljoprivredna proizvodnja, kvalitet pakovanja, jer sve zavisi od toga“, rekao je Nedimović.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.