Savez pčelara otkrio proizvod u toku priprema za kolektivni izvoz

Na prodaju ponuđen med koji sadrži zabranjene supstance

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

29.5.2021 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Na prodaju ponuđen med koji sadrži zabranjene supstance Na prodaju ponuđen med koji sadrži zabranjene supstance
Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) pozvao je pčelara koji im je ponudio bagremov med za prodaju, a u njemu su pronađeni zabranjeni sulfonamidi, da... Na prodaju ponuđen med koji sadrži zabranjene supstance

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) pozvao je pčelara koji im je ponudio bagremov med za prodaju, a u njemu su pronađeni zabranjeni sulfonamidi, da se sam prijavi ovom udruženju. Naime, u SPOS-u kažu da su u poslednjih šest meseci otkupili i izvezli u Italiju pet šlepera ili 105 tona bagremovog meda i sve analize su bile besprekorne.

S obzirom na to da se med ne otkupljuje sve dok se ne utvrdi da je sve u redu, sporni med, planiran za sledeću isporuku, i dalje je kod pčelara, ali sada bi trebalo da se urade pojedinačne analize i otkrije o kom proizvođaču je reč i ko je koristio antibiotike u proizvodnji meda, što je inače zabranjeno.

Pogon „Naš med”, sprovodi proceduru koja eliminiše gotovo svaku mogućnost da se otkupi neispravan med, navode iz SPOS-a.

– Najpre se ide kod pčelara koji su prijavili prodaju, med se uzorkuje specijalnom sondom i burad se zapečate do pristizanja analiza koje se rade u inostranstvu. Kontroliše se uzorak koji se dobije tako što se pomeša med svih pčelara iz pošiljke i to je takozvani homogenizovani uzorak meda. Takva jedna analiza košta i do 1.600 evra (čak i do 2.200, sve zavisi koje parametre kupac zahteva) – objašnjava Rodoljub Živadinović, predsednik ovog udruženja.

U daljoj proceduri, ako je ta provera dobra, med se preuzima od pčelara, u pogonu se pomeša, ponovo uzorkuje i šalje na konačnu analizu koja se opet plaća. Živadinović kaže da im je upravo stigla takva preliminarna kontrola homogenizovanog meda i da je strana laboratorija u njemu pronašla sulfonamide.

– Ovo još jednom pokazuje značaj inovativnih procedura koje imamo, a koje sprečavaju da neispravni med završi kod potrošača. U ovom uzorku su otkriveni sulfametazin – 52,9 mikrograma po kilogramu meda (granica je pet mikrograma) i sulfametazol – pet mikrograma po kilogramu meda (granica je takođe pet mikrograma) – objašnjava Živadinović.

U pogonu se upravo pripremaju uzorci koji će pojedinačno biti kontrolisani kako bi se ustanovilo čiji med sadrži ova dva sulfonamida, a onda će da se odstrani iz ove pošiljke, jer kupci naravno ne žele takav proizvod.

Iz SPOS-a navode da će pokrenuti proceduru naplate štete nanete pogonu, u skladu sa ugovorom koji proizvođači potpisuju.

– Očigledno je da je reč o velikoj količini sulfonamida u medu tog pčelara, čim je detektovan u tolikoj količini, a u mešavini je sa medom drugih proizvođača. Zato smo i pozvali pčelara da se sam javi, kako bi izbegao plaćanje visokih troškova provere koje ćemo obaviti tokom ovog postupka. Analiziraće se pojedinačno med 49 pčelara, sa 64 različita laboratorijska broja – ukazuje Živadinović.

Predstavnici SPOS-a već godinama vode energičnu kampanju protiv korišćenja antibiotika u pčelarstvu, jer je njihova upotreba ne samo u potpunosti zakonom zabranjena, već i šteti pčelinjim proizvodima, ali i samim pčelama remeteći njihovo osetljivo zdravlje.

Radi prekidanja uzimanja antibiotika u srpskom pčelarstvu, koje potiče od zastarelih preporuka iz šezdesetih godina prošlog veka, dovodili smo i šefa nemačke laboratorije za pčelarstvo „Intertek” da održi predavanja pčelarima i objasni im zašto je upotreba antibiotika nepotrebna. A zatim i štetna, i kao što se vidi sve je to dalo rezultate jer većina pčelara ih već godinama ne koristi, ali se opet nađe poneko ko ih upotrebljava, i to se jednostavno mora iskoreniti do kraja.

Pogon SPOS-a „Naš med”, svojim novim i inovativnim načinom rada, pomogao je da se takve pojave sada lako otkrivaju i predstavljaju javnosti, jer mi nećemo pčelare u našim redovima, koji svojim pretpostavljenim nezakonitim ponašanjem remete stečeni ugled SPOS-a kao jedinstvene organizacije poljoprivrednika u Srbiji, koja želi da javnošću u radu eliminiše sve negativne pojave u pčelarstvu, te da pred potrošače u Srbiji i inostranstvu stane čistog obraza, i ponudi im isključivo med vrhunskog kvaliteta, prenosi Politika.

Tagovi
MED
  • Anna

    29.5.2021 #1 Author

    Zar nije jednostavnije i jeftinije u startu uraditi analize svakog proizvođača a ne raditi duple analize i bacati med koji je sada zagađen i neupotrebljiv????

    Odgovori

  • GocaBG

    29.5.2021 #2 Author

    Strasno…

    Odgovori

  • Tina

    30.5.2021 #3 Author

    Svasta se radi sa medom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...