Ponovo se najviše trgovalo kukuruzom

Na Produktnoj berzi za nedelju dana prometovano 6.170 tona robe

AgrobiznisVesti

13.9.2024 14:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Na Produktnoj berzi za nedelju dana prometovano 6.170 tona robe Na Produktnoj berzi za nedelju dana prometovano 6.170 tona robe
Domaće robno-berzansko trgovanje u protekloj nedelji obeležile su slaba ponuda i povećana tražnja kada su u pitanju svi primarni poljoprivredni proizvodi. Cene kukuruza i... Na Produktnoj berzi za nedelju dana prometovano 6.170 tona robe

Domaće robno-berzansko trgovanje u protekloj nedelji obeležile su slaba ponuda i povećana tražnja kada su u pitanju svi primarni poljoprivredni proizvodi. Cene kukuruza i soje zabeležile su rast.

Preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je u poslednjih pet radnih dana 6.170 tona robe, statistički posmatrano 117,64 odsto više nego sedam dana ranije kada je aktivnost bila slaba. Finansijska vrednost prometa iznosila je 137.117.750 dinara, a primat u trgovanju i ove sedmice imao je kukuruz.

Ponuda kukuruza je bila primetno slabija od tražnje, a interesovanje za ovom žitaricom bilo je izraženo i na paritetu CPT luka. Do povećanja ponude došlo je tek poslednjeg dana u nedelji. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 18,20 do 19,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena iznosila je 18,55 din/kg bez PDV-a (20,41 din/kg sa PDV-om).

Slaba ponuda doprinela je rastu cene kukuruza od 1,13 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, a u ukupnom obimu prometa kukuruz je učestvovao sa 55 odsto.

S druge strane, berzanski ugovori za pšenicu u istom periodu zaključeni su u širokom cenovnom rasponu od 20,10 do 23,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta. Najveći udeo u trgovanju imala je pšenica sa slabijim parametrima kvaliteta, što je dovelo do statističkog pada cene u odnosu na prethodnu sedmicu od 0,41 odsto. Ponder cena iznosila je 20,57 din/kg bez PDV-a (22,63 din/kg sa PDV-om).

Pšenica je činila 33 odsto nedeljnog prometa.

Kao i kod ostalih roba i na tržištu soje je ove nedelje bila primetna slaba ponuda, te je prošlonedeljni rast cene nastavljen i ove sedmice. Sojino zrno prometovano  je u cenovnom rasponu od 58,80 do 59,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, piše u izveštaju s Produktne berze.

Ponder cena za soju iznosila je 58,84 din/kg bez PDV-a (64,72 din/kg sa PDV-om), te je zabeležen rast cene od 0,73 odsto. U ponudi se ove sedmice našla i uvozna soja hrvatskog porekla.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.