nakon više dana intenzivnih pregovora ministara

Na sastanku STO postignuti sporazumi o prehrambenoj bezbednosti, ribolovu…

AgrobiznisBiznisSvetVesti

17.6.2022 09:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Na sastanku STO postignuti sporazumi o prehrambenoj bezbednosti, ribolovu… Na sastanku STO postignuti sporazumi o prehrambenoj bezbednosti, ribolovu…
Na ministarskom sastanku Svetske trgovinske organizacije (STO) postignuti su „istorijski“ sporazumi o ribovolu, ukidanju patenata za anticovid vakcine i o prehrambenoj bezbednosti, saopšteno je... Na sastanku STO postignuti sporazumi o prehrambenoj bezbednosti, ribolovu…

Na ministarskom sastanku Svetske trgovinske organizacije (STO) postignuti su „istorijski“ sporazumi o ribovolu, ukidanju patenata za anticovid vakcine i o prehrambenoj bezbednosti, saopšteno je u petak.

„To su rezultati bez presedana. STO  dugo nije postigla tako veliki broj, tako važnih multilateralnih rezultata. Rezultati pokazuju da je STO sposobna da odgovori na hitna pitanja našeg vremena“, rekla je direktorka organizacije Ngozi Okondžo-Iveala (Ngozi Okonjo-Iweala), pred šefovima delegacija 164 zemlje članice organizacije, prenosi Beta.

Cilj konferencije nije bio samo da se bavi prehrambenoj nesigurnosti koju je izazvala Rusija već se nastojalo da se ukinu subvencije koje olakšavaju preterani ribolov i prazne okeani, privremeno ukinu patenti koji štite anticovid vakcine ili da se reformiše sama organizacija.

Posle više dana intenzivnih pregovora, obeleženih brojnim neizvesnostima i nepopustljivošću Indije oko mnogih tekstova, pregovarači su uspeli da se slože oko svih ovih pitanja, rekao je predsednik ministarske konferencije, Timur Sulejmanov, koji je pomoćnik šefa kabineta predsednika Kazahstana.

STO za sada još nije saopštila konačne tekstove sporazuma. Ngozi je pozdravila rad ambasadora i rekla da sama ne zna više gde se nalazi posle dugih sati pregovora. Ona je pozvala delegacije da nastave da rade istim elanom.

Dve zemlje, Kamerun i Ujedinjeni Arapski Emirati, su već predložili organizovanje naredne ministarske konferencije, koja treba da bude održana krajem 2023, rekao je Sulejmanov.

  • LIMUN ŽUT

    19.6.2022 #1 Author

    Odlično, bitno je da se postižu zadati ciljavi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.6.2022 #2 Author

    Da li ce svi ciljevi biti ispunjeni,to cemo videti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...